Magyarország

2012.07.31. 16:14

Szociális államtitkárság: az egyéni nyugdíjszámlát már egy tavalyi törvénymódosítással rendezték

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - A kormány már egy tavalyi törvénymódosításával gondoskodott arról, hogy egyénileg vezethetőek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatok - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága kedden az MTI-vel.

Budapest, 2012. július 31., kedd (MTI) - A kormány már egy tavalyi törvénymódosításával gondoskodott arról, hogy egyénileg vezethetőek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatok - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága kedden az MTI-vel.

Az LMP hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány a Széll Kálmán Tervben az Európai Uniónak tett vállalásait sem veszi komolyan, ugyanis nem tervezi az egyéni nyugdíjszámla létrehozását. Az ellenzéki párt arra hivatkozott, hogy a tárcának a nyugdíjrendszer jövőbeni változásaival kapcsolatban a Világgazdaság című lapnak adott válaszából kiderült, a kormány nem tervez komoly változásokat a nyugdíjrendszerben.

A párt szerint az is világossá vált, hogy nem is tervezik az egyéni nyugdíjszámla létrehozását, amit pedig néhány hónapja a Széll Kálmán Terv 2.0-ban "még belengettek". Hozzátették, emellett nem hajtják végre a nyugdíjrendszer korrekcióját sem, pedig azt a terv szerint még az idén meg kellett volna kezdeni.

Kedden Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja is arról beszélt sajtótájékoztatóján, kíváncsi, hogy a kormány az elmúlt két évben mennyi pénzt költött a nyugdíjrendszer átalakításának különféle, ma már szavai szerint a kabinet által is elismerten meg nem valósuló terveire. Az elvetett ötletekre példaként említette az egyéni nyugdíjszámla bevezetését, illetve a gyermekek számának nyugdíjrendszerbe foglalását.

A szociális államtitkárság úgy fogalmazott: a témával kapcsolatban nyilatkozók "nyitott kapukat döngetnek". Ugyanis, mint kifejtették, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt már tavaly kiegészítették azzal a paragrafussal, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti.

A parlament ez év július 16-án ellenszavazat nélkül fogadta el a nyugdíjtörvény módosítását, amelynek lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. A szociális államtitkárság kiemelte: valamennyi párt fontosnak tartotta, hogy a jelenlegi körülmények között ne változzon a nyugdíj-megállapítás szabálya, 2012. december 31. után is a már ismert módon állapítsák meg a nyugdíjakat.

Az államtitkárság közleménye szerint ezt a döntést az alapozta meg, hogy a korhatár előtti ellátások és a rokkantsági rendszer is átalakult. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya garantált, a rendszer sürgős módosítása nem indokolt - írták, hozzátéve: ebben a jelentős kérdésben megszületett politikai konszenzust a biztosítottak érdekei szempontjából sem tartják megkérdőjelezhetőnek.

"A nyugdíjrendszer (a már említett konszenzusos parlamenti döntés értelmében) nem változik, tehát a továbbiakban is a befolyó nyugdíjjárulékokból finanszírozzuk a már nyugdíjban lévők ellátását, a felosztó - kirovó nyugdíjrendszer sajátosságának megfelelően" - olvasható az államtitkárság közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!