Magyarország

2012.06.10. 15:33

Parlamenti bizottsággal vizsgáltatná a MÁV ügyeit az LMP

Budapest, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Az LMP hétfőn kezdeményezi egy, a MÁV utóbbi két évben történt ügyeit kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását - mondta az MTI-nek vasárnap Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője.

Budapest, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Az LMP hétfőn kezdeményezi egy, a MÁV utóbbi két évben történt ügyeit kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását - mondta az MTI-nek vasárnap Jávor Benedek, a párt frakcióvezetője.

Az Index arról írt szombaton: vasúti szakszervezeti vezetők szerint hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a MÁV nem azokat a vonalakat újítja fel, amelyeknél ez szükséges lenne, ehelyett olyan helyeken indultak munkálatok, ahol arra semmi szükség. A hírportál "A mocskos, büdös IMF-re kennék a vasútbezárást" címmel közölt cikket a világhálón közzétett videofelvétel alapján.

Jávor Benedek szerint az Index által írtak felvetik a büntetőjogi felelősség kérdését is, ezért megfontolják, hogy - megfelelő bizonyítékok esetén - hűtlen kezelés miatt feljelentést tegyenek.

Az ügy kapcsán a frakcióvezető úgy fogalmazott: "nyilvánvaló, hogy tovább él az őszödi kultúra Magyarországon, mert a kormány egyik képviselője gyakorlatilag bejelentette, hogy hazudni fog"”. Jávor Benedek szerint az interneten közzétett felvételből az derül ki, hogy egy értelmetlen és céltalan leépítési hullámot olyan szervezetekre akarnak ráfogni, amelyeknek ahhoz semmi közük sincs.

Ez az "idd meg és fogd rá a nyuszira tempó Orbán Viktortól szivárog le az államigazgatás alsóbb szintjeire, mert a közelmúltban egy konferencián éppen a miniszterelnök hirdette meg, hogy mást kell kommunikálni kifelé, mint amit ténylegesen cselekedni kívánnak" - mondta a politikus.

Jávor Benedek elismerését fejezte ki az ügyet kirobbantó érdekképviseletek felé, mint mondta, "ilyen az, amikor egy szakszervezet valóban működik".

Az Index szerint egy pénteki, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a fejlesztési minisztérium képviselői között zajlott, videóra vett egyeztetésen a minisztérium képviselője azt állította: nem tudják elérni, hogy ne "más szempontok" érvényesüljenek a döntéseknél. Emellett azt mondta, a minisztérium sem hiszi, hogy a kormányzati nyilatkozatokban szereplő 8 milliárdos megtakarítás elérhető a vonatok ritkításával, lesznek vonalbezárások, csak meg kell várni, hogy legyen mire, például az IMF-re fogni a döntést - olvasható a hírportálon.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az eset kapcsán közölte, hogy az elhangzott nyilatkozat nem NFM-alkalmazottól származik. Minden alapot nélkülöz, kizárólag a nyilatkozó magánvéleményét tartalmazza, és nem tükrözi a szaktárca vezetőinek, így Völner Pál és Fónagy János államtitkárok szakmai álláspontját a nyilatkozatban elhangzott témában.

Az Index megkeresésére is kiadott szaktárca reagálás kapcsán a hírportál megjegyzi: a minisztériumnak abban igaza van, hogy az egyeztetésen részt vevő szakértő bár a menetrendi kérdésekben hivatalosan is a tárca képviselője, közvetlenül nem a minisztérium alkalmazottja. A szakértő a tárca egyik háttérintézményében, a Közlekedéstudományi Intézetben dolgozik, amely a minisztérium irányítása alatt áll.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!