Magyarország

2012.06.05. 10:15

350 ezren kérték június elsejéig a közös földtulajdon megszüntetését

    Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint 350 ezren kérték a június elsejei határidőig a közös földtulajdon megszüntetését.

 

 

Budapest, 2012. június 5., kedd (MTI) - A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint 350 ezren kérték a június elsejei határidőig a közös földtulajdon megszüntetését.

 

A tárca keddi közleménye szerint az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének költségeit az állam viseli, erre hárommilliárd forint jut. Az adatok feldolgozása és a kérelmek ellenőrzése után kezdődhet meg a földrészletek felosztása a tulajdonosok között.

A VM emlékeztet arra, hogy lakossági kampányt indítottak, amely a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonban levő termőföld tulajdonviszonyainak rendezését kívánta elősegíteni. A magyar állam ugyanis - idén utoljára - átvállalja a részarány-földkiadás során szerzett osztatlan közös termőföld önálló ingatlanná alakításának költségeit.

Aki élni akart az állami finanszírozás lehetőségével, legkésőbb 2012. június 1-jéig adhatta le kérelmét az illetékes földhivatal ügyfélszolgálatán. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, ezután már csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös földtulajdon.

A közlemény szerint jelenleg mintegy kétmillió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez közel 272 ezer földrészletet és kétmillió tulajdonost jelent. A június 1-jéig benyújtott kérelmek alapján mintegy 350 ezer tulajdonos 101 ezer földrészletet érintő kérelmet nyújtott be, de ezek az adatok az elkövetkező hetek adategyeztetései során minden bizonnyal változnak.

A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia kiemelten fontos része a földtulajdon rendezése Magyarországon. Az állam azért kapacitálta a földtulajdonosokat a közös tulajdon megszüntetésére, mert a föld így egyszerűbben értékesíthető vagy hasznosítható, és könnyebben igényelhető támogatás a műveléséhez - hangsúlyozza a VM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!