Magyarország

2012.05.10. 14:19

Vádemelési javaslattal zárult az észak-hevesi LEADER-ügy nyomozása

  Eger, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Vádemelési javaslattal zárult az észak-hevesi LEADER egyesület elleni nyomozás; a rendőrség 14 személyt 34 bűncselekménnyel gyanúsít - jelentette be a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Egerben.

 

Eger, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Vádemelési javaslattal zárult az észak-hevesi LEADER egyesület elleni nyomozás; a rendőrség 14 személyt 34 bűncselekménnyel gyanúsít - jelentette be a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott csütörtökön Egerben.

Horváth László a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a nyomozás adatai szerint 143 millió forintnyi uniós pénz tűnt el az Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Egyesületnél és a Terra Mater Közhasznú Egyesületnél, illetve 58 millió forint megszerzésére tettek kísérletet, a többi között csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás és okirathamitás útján.

Politikai nyelven az ügy egyenlő három Zuschlag-üggyel - fogalmazott a politikus, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is egyben.

Horváth László, aki mint az egyik feljelentő kapott értesítést a rendőrségtől a nyomozás lezárásáról, emlékeztetett arra, hogy közel két évvel ezelőtt hívták fel a hatóságok figyelmét az egyesületnél tapasztalható visszásságokra.

A szervezet vezetői, akkor alaptalan politikai támadásnak, a közélet kriminalizálására tett kísérletnek minősítették a megfogalmazott gyanút. Sajnos most kiderült, hogy az megalapozott volt - mondta a kormánymegbízott.

Horváth László az üggyel kapcsolatban korábban úgy vélekedett: politikai ellenőrzés mellett folyt az a tevékenység, amelynek során az észak-hevesi LEADER egyesületnél úgy költöttek el a 2010-es választásokat megelőzően csaknem 50 millió forintnyi közpénzt, hogy a mögött nem volt valódi teljesítés.

Az ügy kipattanása után 2010. szeptember 3-án, Egerben tartott sajtótájékoztatóján pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a harminchárom települést tömörítő LEADER közösség bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot.

Akkori közlése szerint a gyanút alátámasztja egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás (a Heves Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnöke, az MSZP Heves megyei elnöke, a térség korábbi országgyűlési képviselője) irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja: "egyértelmű".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!