Magyarország

2012.05.15. 13:49

Ombudsman: törvénymódosítást a börtönben született gyermekek érdekében!

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) - Az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal.

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) - Az alapvető jogok biztosa jogszabály-módosítást javasol a belügyminiszternek, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak anyjukkal. 

Szabó Máté hivatala keddi, az MTI-nek eljutatott közleményében, rámutatott: a kötődés kialakulása és a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából is nagyon fontos, hogy az édesanyja, amennyiben alkalmas rá, egyéves koráig gondozhassa, nevelhesse a gyermekét. Jelenleg a gyermek hat hónapos kora után erre csak a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának mérlegelése alapján van lehetőség.

Az ombudsman a fiatalkorúak kecskeméti intézetében folytatta a fogvatartottak jogainak vizsgálatsorozatát, e közben kiderült, gyakran egy teljes napot is igénybe vesz, amíg az intézetben fogvatartott anyákat a bírósági tárgyalásra szállítják, ilyenkor pedig nehéz megoldani a csecsemők etetését és ellátását. A biztos szerint az eljáró bírónak a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe kell vennie ezt a körülményt, és a lehető legrövidebb időn belül sort kell kerítenie a tárgyalásra úgy, hogy az rövid ideig tartson. Javaslatáról az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman - olvasható a közleményben.

Mint írták, a biztos rámutatott arra is, hogy a börtönben jobban kell ügyelni a fertőző betegségek szűrésére. Az intézet fiatalkorú fogvatartottjai eddig nem igényelhették a hepatitis C szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiaknál sem kizárt. Szabó Máté arra hívta fel az országos büntetés-végrehajtási parancsnok figyelmét, hogy ilyen szűréseket is biztosítani kell az intézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!