Magyarország

2012.05.08. 18:45

OGY - Támogatta a kulturális bizottság Balog Zoltán miniszteri kinevezését

Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - Tizenhárom fideszes és LMP-s vokssal, öt ellenzéki nem szavazat ellenében támogatta az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága Balog Zoltánt, a leendő Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltjét kedden.

Budapest, 2012. május 8., kedd (MTI) - Tizenhárom fideszes és LMP-s vokssal, öt ellenzéki nem szavazat ellenében támogatta az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága Balog Zoltánt, a leendő Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterjelöltjét kedden.

Balog Zoltán a meghallgatáson a legfontosabb célok között egy egész országra kiterjedő, járásokra lebontott kulturális leltár létrehozását említette. Kitért arra is, hogy csökkenteni szeretné a kulturális kormányzat széttagoltságát, ezért újra a tárca hatáskörébe vonna olyan területeket, mint például a filmművészet támogatása vagy a magyar kultúra külföldi képviselete. A leendő miniszter személyi változásokról nem kívánt beszélni, de annyit megemlített, hogy lesznek személycserék államtitkárságok és kulturális intézmények élén is. Balog Zoltán felidézte: két évvel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a nagy közösségi ellátórendszereket át kell alakítani, ekkor került az eddig Nemzeti Erőforrás Minisztériumként működő tárca felügyelete alá az oktatás, az egészségügy, a szociális ügy, a kultúra és a sport. Mint hozzátette, most két további - a társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős - államtitkárság is a május 14-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevet viselő tárcához kerül, így minden az emberrel közvetlenül foglalkozó terület oda tartozik majd.

Magyarország igazi értéke az emberi erőforrás, amelyből a munkaalapú társadalom épülhet - fogalmazott a miniszterjelölt, aki úgy vélte, az élet egyetlen területe sem működőképes kulturális megközelítés nélkül: a kultúra például a szociális felemelkedésben is segítséget nyújthat.

Balog Zoltán szerint a közösségi intézményrendszer mára nemcsak finanszírozhatatlanná vált, de sok tekintetben eredeti funkcióját sem tudja betölteni, ezért a kormánynak nemcsak a gazdaságpolitikában, hanem a kultúrában is új, innovatív utakat kell keresnie.

Karácsony Gergely (LMP), L. Simon László (Fidesz) és Hiller István (MSZP) egyaránt arra volt kíváncsi, hogy a miniszterjelölt miként tervezi növelni a kultúra érdekérvényesítő képességét a kormányzaton belül.

Balog Zoltán elismerte, talán tényleg a kultúra az a terület, ahol a "legnehezebb a küzdelem". Hozzátette ugyanakkor: ez a kormányzat nem lobbiharcok mentén működik, hanem egy magasabb célból, Magyarország újjáépítésének igényéből vezeti le a konkrét feladatokat. "A kultúrába befektetett tőke és energia nem azonnal hasznosul, hanem hosszabb távú befektetés" - emlékeztetett.

A kulturális stratégia egyfajta széttagolása valóban megjelent az elmúlt két évben - reagált az ellenzéki kritikákra a miniszterjelölt. Mint elmondta, ezért át kell gondolni, mely területeket lehet újra az egységes kulturális stratégia részévé tenni.

Több képviselő érdeklődött a megyei múzeumi hálózat jövőjével kapcsolatban, nekik válaszolva Balog Zoltán közölte: konkrét kérdések megválaszolása nem az ő feladata, de áttekintik a hálózattal kapcsolatos közelmúltbeli kormányzati döntést.

Mandur László (MSZP) kérdésére a miniszterjelölt elmondta, az Ötvenhatosok terén felépíteni tervezett múzeumnegyed előkészítés alatt van, hogy az EU-s források megszerzése után minél rövidebb időn belül elindulhasson a beruházás. Mint az intézményfenntartással kapcsolatban megemlítette, 2013. január 1-től új, feladatalapú finanszírozási rendszer fog életbe lépni.

Balog Zoltán Novák Előd (Jobbik) érdeklődésére közölte, a kormányzat támogatást nyújt a Várpalotai Trianon Múzeumnak vagy a kiskunmajsai 56-os múzeumnak is, amennyiben azok megfelelnek a finanszírozási feltételeknek, Budapesten pedig egy új 1956-os múzeum létrehozását tervezik.

Menczer Erzsébet (Fidesz) azt tudakolta, a kormány mennyire tartja fontosnak a nemzetségi kultúra és oktatás fennmaradását, neki válaszolva a miniszterjelölt kiemelte: a Nemzeti Alaptanterv először írja elő az országban élő nemzetiségek kultúrájának tanítását a többségi társadalomhoz tartozó diákok számára is.

A Balog Zoltán jelöltségéről szóló szavazás után Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár reagált a tevékenységét ért kritikákra, hangsúlyozva, hogy nem az LMP és nem a Jobbik politikáját kívánja megvalósítani, és noha fontos számára az ellenzék véleménye, a legfontosabb a művészeti élet szereplőié.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!