Magyarország

2012.05.14. 14:25

MSZP: törvénysértő, hogy Orbán nem válaszolt a Nabucco-projektről szóló kérdésekre

    Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Törvényt sértett az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő, amikor az országgyűlési törvény rendelkezéseivel ellentétben nem válaszolt tizenöt napon belül arra, hogy miért nem támogatja a Nabucco-projektet.

 

 

Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) - Törvényt sértett az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő, amikor az országgyűlési törvény rendelkezéseivel ellentétben nem válaszolt tizenöt napon belül arra, hogy miért nem támogatja a Nabucco-projektet.

 

Józsa István frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a magyarországi és a nemzetközi szakmai közvéleményben is megdöbbenést váltott ki, amikor a miniszterelnök április 23-án Brüsszelben bejelentette, hogy a Mol kiszáll a Nabucco nemzetközi gázvezetékprojektből. Hozzátette, mivel a gázvezeték a részt vevő társaságok magánberuházásaként jönne létre, nem világos, hogy Orbán Viktor milyen felhatalmazás alapján számolt be a döntésről.

Kitért arra is, hogy Mesterházy Attila frakcióvezetővel közösen április 27-én írásbeli kérdést intéztek a kormányfőhöz, amelyre azonban azóta sem érkezett válasz, noha az erre rendelkezésre álló tizenöt nap a hétvégén letelt.

Az MSZP-s képviselő ezért - emlékeztetve arra, hogy a Fidesz és a kormány korábban több, a beruházást támogató nyilatkozatot tett - a sajtótájékoztatón megismételte a miniszterelnöknek címzett kérdéseiket. Rákérdezett, a miniszterelnök feljogosítva érzi-e magát arra, hogy a Mol Nyrt. döntéseiben részt vegyen, illetve hogy az említett döntést ki vagy mely testület és mikor hozta meg.

Arról is érdeklődött, hogy a kormányfő bejelentésével megpróbálta-e befolyásolni az olajtársaság álláspontját, valamint hogy helyesnek tartja-e, hogy előbb nyilatkozik egy gazdasági társaság határozatáról a társaság menedzsmentjénél.

A kérdések között szerepel, hogy a projekttámogatási megállapodás óta született-e kormánydöntés a Nabucco-projektről. Az MSZP-s politikus végezetül arra is rákérdezett, hogy Orbán Viktor miért változtatta meg korábbi támogató álláspontját az ügyben.

Orbán Viktor miniszterelnök április 23-án jelentette be, hogy kivonul a Mol a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. "Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet" - fogalmazott a kormányfő Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!