Magyarország

2012.05.04. 15:35

MSZP: a kormány hozza nyilvánosságra a Kínával kötött szerződéseket!

  Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) - Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hozza nyilvánosságra a Kínával kötött kétoldalú szerződéseket és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) eddig folytatott megbeszélések részleteit.

 

Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) - Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hozza nyilvánosságra a Kínával kötött kétoldalú szerződéseket és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) eddig folytatott megbeszélések részleteit.

Józsa István frakcióvezető-helyettes pénteken sajtótájékoztatón azt sürgette, a kabinet ismertesse, mely magyarországi beruházások valósulhatnak meg kínai pénzből, abból a Kínai Fejlesztési Bank által biztosított egymilliárd euró értékű fejlesztési hitelkeretből, amelynek tervezett felhasználásáról kedden írt alá együttműködési megállapodást Budapesten Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a bank alelnöke.

Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében ezen kívül további hat egyezményt kötöttek meg, köztük a Huawei Magyarországon létrehozandó logisztikai központjával és a fővárost a Liszt Ferenc repülőtérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatosat.

Az MSZP-s politikus ezekről azt mondta: a megállapodások betartását garantálná, ha azokat a közvélemény is megismerhetné. Feltette a kérdést, hogy van-e titkos záradéka a szerződéseknek, és beszélt arról is, hogy a "keleti nyitás" Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt kezdődött, a Fidesz pedig 2008-ban még Kína elítélését kezdeményezte az Országgyűlésben.

Józsa István szerint a kormánynak már tudnia kell, mely projekteket finanszírozná kínai pénzből, ezért elvárható, hogy a listát, illetve hogy a támogatott beruházásokról ki dönt vagy döntött, nyilvánosságra hozzák. Hozzátette, biztosítékot szeretnének arra is, hogy a megállapodásokkal nemcsak a kínai cégek, hanem magyar kis és közepes vállalkozások is jól járnak.

Nyilvánosságot követelt a szocialista képviselő a kormány és az Európai Unió, illetve az IMF között eddig folytatott hiteltárgyalások, megbeszélések részleteinek is. Orbán Viktort arra szólította fel, tegye egyértelművé, mit vár a valutaalaptól, válaszoljon arra, hogy miért "húzta az időt" hónapokon keresztül "százmilliárdos károkat okozva" az országnak, illetve hogy mikor és minek a hatására változott meg elutasító véleménye az IMF-ről. Józsa István az egykulcsos személyi jövedelemadó jövőjéről is választ szeretne a kormányfőtől, mivel az MSZP szerint az fenntarthatatlan, s ez az IMF-tárgyalásokon is szóba kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!