Magyarország

2012.05.08. 08:56

Kövér László udvariassági látogatáson fogadta a horvát miniszterelnököt

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Kövér László, a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen betöltő házelnök hétfőn udvariassági látogatáson fogadta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Kövér László, a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen betöltő házelnök hétfőn udvariassági látogatáson fogadta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

A közlemény szerint, a horvát miniszterelnök udvariassági látogatása során Kövér László hangsúlyozta, hogy Magyarország következetesen támogatja Horvátország és a többi nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját, mert az az egész térség biztonságához és stabilitásához hozzájárul. Mint fogalmazott: "közös célunk, hogy eltüntessük a fehér foltokat Európa térképéről, és valamennyi állam egyazon közösséghez tartozzon".

A házelnök szerint Horvátország EU-tagsága tovább erősíti a közép-európai térség Európai Unión belüli érdekérvényesítését. A következő feladatuk, hogy megtanuljanak "együtt dolgozni az EU keretei között".

Az EU jövőjével kapcsolatban Kövér László azt mondta: a válságot követően az Európai Unió sem működhet úgy, ahogyan eddig. "Magyarország számára fontos, hogy az EU a közös értékek mentén megerősödve kerüljön ki a válságból, és megszűnjön a kettős mérce, vagyis a régi és új, a nagy és kicsi országok közötti különbségtétel" – szögezte le a házelnök.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök magyar partnere meghívására érkezett Budapestre hétfőn. A két kormányfő találkozóját követően közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Orbán Viktor azt mondta: Magyarország mindig is erkölcsi kérdésnek tekintette, hogy támogassa Horvátország integrációs törekvéseit, Zoran Milanovic pedig azt hangsúlyozta, hogy minden területen kiválóak a magyar-horvát kapcsolatok.

A horvát kormányfő megköszönte továbbá, hogy Magyarország "az elsők között ratifikálta" Horvátország uniós csatlakozási szerződését. Úgy fogalmazott, ez annak a bizalomnak a jele, hogy Horvátország kész ellátni feladatait a csatlakozás követelményeit illetően.

A találkozón áttekintették az energetikai együttműködés helyzetét, és egyetértettek abban, hogy mindkét államnak érdeke az együttműködés erősítése, a perspektívák szélesítése. Magyarország minden olyan beruházásban - érkezzen északról vagy délről - részt vesz, amely növeli az energiabiztonságot - ismertette.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!