Magyarország

2012.05.02. 11:00

Az OVB elrendelte az aláírások ellenőrzését a népi kezdeményezés ügyében

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán elrendelte a családon belüli erőszak büntethetősége ügyében indított népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán elrendelte a családon belüli erőszak büntethetősége ügyében indított népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését.

A testület egyhangúlag meghozott határozata értelmében az Országos Választási Irodának (OVI) - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közreműködésével - június 11-éig kell jelentést tennie az ellenőrzésről.

Az Élet-Érték Alapítvány az ügyben tett népi kezdeményezést, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen Magyarországon a családon belüli erőszak.

Az alapítvány kedd délután adta le az OVI munkatársainak az előző két hónapban összegyűjtött aláírásokat. Halász Pálma, a civil szervezet elnöke azt közölte, mintegy 103 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A civil kezdeményezés így szólt: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendre azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családon belüli erőszaknak Magyarországon". Az aláírások hitelességének az ellenőrzését egy öt százalékos minta alapján végzik el; ennek alapján állapítják meg, hogy az íveken szerepel-e legalább 50 ezer érvényes aláírás. Az OVB a népi kezdeményezés eredményességéről, "sikeréről" az Országgyűlés elnökét levélben tájékoztatja, a parlamentnek pedig három hónapon belül napirendre kell tűznie a kérdést. Az Országgyűlést csak a téma napirendre vételére kötelezi a népi kezdeményezés, de arra nem, hogy a kezdeményezők akaratának megfelelően módosítsa a jogszabályt. Az ülésen az OVI arról is tájékoztatta az OVB tagjait, hogy az LMP által kezdeményezett négy népszavazás aláírásainak az ellenőrzése még tart, és annak eredményéről várhatóan a jövő hétre készül el a jelentés. Az OVB-nek május 17-éig kell döntenie a kezdeményezések eredményességéről, majd ezt követően erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!