Magyarország

2012.05.09. 17:45

Az Élet Menete Alapítvány visszautasítja a Székhelyi József elleni diszkriminációt

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) - Határozottan visszautasítja az Élet Menete Alapítvány a Székhelyi József színművész, az alapítvány egyik alapítója elleni egri diszkriminatív fellépést - közölte Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) - Határozottan visszautasítja az Élet Menete Alapítvány a Székhelyi József színművész, az alapítvány egyik alapítója elleni egri diszkriminatív fellépést - közölte Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán az MTI-vel.

Mint közleményében írta, önkénteseik Székhelyi József támogatásával tíz éve dolgoznak azért, hogy az ilyen esetek soha ne történhessenek meg többet. Emlékeztetett arra, hogy Egerbe is ellátogattak utazó holokauszt-vagonkiállításukkal. A városból rengetegen látogatták meg az utazó múzeumot, de úgy látszik, nem elegen - fogalmazott.

Utalt arra: 1945. május 9-én véget ért a második világháború Európában, a szövetséges hatalmak legyőzték a náci rezsimeket. Felhívta a figyelmet: "ezen a napon emlékezzünk azokra a hősökre, akik küzdöttek, azokra, akik áldozattá váltak, és emlékezzünk arra is, mire képes az ember".

Elfogadhatatlannak tartja, hogy 2012-ben embereket vernek meg, akik zsidónak látszanak. "Hajlott hátú idős embert verni, színészt gyalázni, akár a parlamentben is alattomos tüzet gyújtani, gyűlöletet kelteni könnyű. Jóval könnyebb, mint alkotni, szorgalmasan dolgozni, gyógyítani, építeni" - tette hozzá.

A budapesti izraeli nagykövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete, miután meghallgatta azt a felvételt, amely szerint az egri önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottsága "zsidósága miatt nem engedi fellépni" Székhelyi József színművészt.

A közlemény szerint a nagykövet "mély megdöbbenéssel" hallgatta meg a felvételt. Országjáró körútjának egyik következő állomásaként a diplomata a hevesi megyeszékhelyet tervezte a közeljövőben felkeresni, de "az ilyenfajta durva diszkrimináció és sértő megkülönböztetés miatt nem áll szándékában a városba utazni" - olvasható a kommünikében.

Mint jelezték, a nagykövet teljes szolidaritásáról biztosította Székhelyi Józsefet.

A stop. hu hétfőn közölte, hogy birtokukba került az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának 2011. szeptember 21-i ülésén készült hangfelvétel, és erre hivatkozva újabb információkat jelentettek meg arról: Egerben fellépőt tiltottak el önkormányzati eseményről azért, mert baloldali, továbbá arról is, hogy az ülésen egy lista elkészítése is szóba került.

A stop.hu közlése szerint az egyik "nemkívánatos személy" állítólag Székhelyi József színész, akit a hírportál hétfői közlése szerint az ülésen "SZDSZ-es, büdös zsidónak neveznek".

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. "Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben" - mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat meghatározná, kik léphetnek fel a városban.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát az úgynevezett listaügyben. Hangsúlyozta: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz "nemkívánatos művészekről" készült tiltólista.

A polgármester az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (...) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom." Hozzátette ugyanakkor: úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.

Habis László azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottakkal kapcsolatban észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedden tett feljelentést a Heves Megyei Főügyészségen, azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

A szövetség szerint a stop.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatóját, mert "büdös zsidónak tartották".

A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség szolidaritási akciót rendez Székhelyi József mellett vasárnap este Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark teremben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!