Magyarország

2012.04.25. 16:43

Tábornokok vesztegetési pere - Folytatták Oláh János dandártábornok vallomásának felolvasását

  Kaposvár, 2012. április 25., szerda (MTI) - A vesztegetéssel vádolt tábornokok perének szerdai tárgyalásán folytatták Oláh János dandártábornok, tizenhatodrendű vádlott gyanúsítotti kihallgatásán rögzített vallomásának ismertetését a Kaposvári Törvényszéken.

 

Kaposvár, 2012. április 25., szerda (MTI) - A vesztegetéssel vádolt tábornokok perének szerdai tárgyalásán folytatták Oláh János dandártábornok, tizenhatodrendű vádlott gyanúsítotti kihallgatásán rögzített vallomásának ismertetését a Kaposvári Törvényszéken.

Oláh János a bíróságon nem tett vallomást. Ifkovics Béla, az ügyben eljáró Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsát vezető bíró a szerdai tárgyaláson folytatta annak az előző napon elkezdett - az egyik ülnök elfoglaltsága miatt - azonban csak a 32. oldalig ismertetett vallomásnak a felolvasását, amelyet Oláh János gyanúsítotti kihallgatásán rögzítettek.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósága gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott, az ügy kirobbantójának és kulcsszereplőjének tartott dandártábornok vallomása szerint 2002 és 2009 között jelentős, egy-egy cég esetében több tízmillió forintot kaptak a HM vezető beosztású tisztjei, a pénzből alkalmanként kisebb-nagyobb összeget továbbadtak a beosztottaknak.

Oláh János a vallomásában a HM-mel kapcsolatban álló cégek sorából egyebek mellett megemlítette az Eli Zrt.-t, az Escort Kft.-t és a Kipszer Rt.-t, a pénzen osztozók között Lévai István Attila dandártábornokot, az ügy elsőrendű vádlottját, akit a visszaosztás kezdeményezőjeként nevezett meg, Huszti András dandártábornokról, a negyedrendű vádlottról azt mondta, "ő elfogadta a pénzt, de nem akarta tudni, honnan van", Fapál László volt államtitkárról, az ügy másodrendű vádlottjáról pedig úgy nyilatkozott, hogy miután őt is bevonták, a visszaosztott pénznek a felét kérte. Megemlített egy esetet, amikor 2006 elején 12 millió forintot vitt borítékban az államtitkárnak. "Előttem kivett négymillió forintot, azt egy piros színű fém italosdobozba tette, lehet, hogy egy viszkisdobozba rakta be. Azt mondta nekem ekkor (...), várjak öt percet, át kell ugrani a főnökhöz, mert már nagyon várja. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette" - mondta el korábbi vallomásában Oláh János, aki a kecskeméti repülőnappal, a katonai toborzó körúttal, a magyar pilóták népszerűsítésének reklámozásával kapcsolatos visszaosztott pénzekről is beszámolt. Nemes Dénesre, Fapál László kommunikációs tanácsadójára, az ügy harmadrendű vádlottjára tett terhelő vallomásában a többi között azt állította, hogy rajta keresztül jutott el a visszaosztott pénzt az államtitkárhoz, aki 2005 év elejétől 2006 nyaráig 9 és 10 millió forint közötti összeget kapott az üzemeltetési pénzből.

Oláh János vallomása szerint például a Kipszer Rt.-től 2002 és 2009 között 64-70 millió forintot kaptak és osztottak el, de hasonló nagyságrendű összeget kaptak egy tolmácsolással, fordítással, illetve lektorálással megbízott cégtől. A pénzt Oláh János elmondása szerint többnyire ő vette át, parkolókban, éttermekben, kocsiban, vagy éppen a lakásán.

A bíró, miután felolvasta a vádlott nyomozati szakban tett vallomását, a vádlottaktól reagálást kért az abban foglaltakra. Oláh János nem kívánt semmit hozzátenni, a többiek eltérő módon ugyan, de a lényegét tekintve valamennyien visszautasították, valótlannak, megalapozatlannak nevezték Oláh János rájuk nézve terhelő vallomását.

A tanácsvezető bíró annak ellenére olvasta fel Oláh János 58 oldalas vallomását, hogy a vádlott ügyvédje még kedden azt indítványozta: védence gyanúsítottkénti vallomásait a bíróság "rekessze ki a bizonyítékok köréből". Horváth Z. Péter ezt azzal indokolta, hogy Oláh János az őt kihallgató katonai ügyész tájékoztatása alapján abban a hiszemben tette meg vallomását, hogy ezzel büntetlenséget élvez, miután olyan vesztegetési cselekményt tár fel, amelyről a hatóság nem tudott. Az ügyvéd továbbá egy a vallomások időpontjában "jelentős tudatszűkítő hatást" megállapító elmeorvosi szakvéleményre hivatkozva, amelyet átadott a bírónak, és zárt tárgyalást kért.

A tanácsvezető bíró közölte: át fogják tanulmányozni a szakértői véleményt tartalmazó beadványt. A vádlott vallomásának ismertetését illetően azonban a zárt tárgyalásra vonatkozó indítványt azzal utasította el, hogy miután Oláh János a nyomozati szakban vallomást tett, a bíróságnak kötelessége azt ismertetni.

A Központi Nyomozó Főügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt. A vád szerint a vádlottak a HM általuk vezetett részlegének szolgáltatást nyújtó vállalkozásoktól a megrendelések fejében kifizetett összegek egy részét visszakérték.

A megvádolt tábornokok - Lévai István Attila elsőrendű, Huszti András negyedrendű vádlott és Oláh János - a HM intézményeiben vezető beosztást töltöttek be, Fapál László pedig 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt.

A tárgyalás júniusban a tanúk meghallgatásával folytatódik a Kaposvári Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!