Magyarország

2012.04.15. 09:17

Eltűnnek a régi szemétlerakó helyek Szolnokon és a környező településeken

Szolnok, 2012. április 15., vasárnap - Az idei év végére felszámolják Szolnok valamint három környékbeli település - Abony, Rákóczifalva és Szajol - már használaton kívüli szeméttelepeit; az élő környezet védelmét szolgáló munka a kétpói regionális hulladék lerakó építésére hivatott projekt részeként valósul meg.

Szolnok, 2012. április 15., vasárnap - Az idei év végére felszámolják Szolnok valamint három környékbeli település - Abony, Rákóczifalva és Szajol - már használaton kívüli szeméttelepeit; az élő környezet védelmét szolgáló munka a kétpói regionális hulladék lerakó építésére hivatott projekt részeként valósul meg.Gyuricska Éva, a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferensének tájékoztatása szerint a kétpói regionális hulladéklerakó elkészítésére Szolnok gesztorságával egy 23 tagú konzorcium pályázott az ISPA európai uniós előcsatlakozási programja által kínált lehetőségeket kihasználva. Ebben a pályázatban - európai uniós kikötés miatt - egy teljes, lezárt hulladékgazdálkodási rendszer kiépítését kellett vállalni. Így a tervnek része az érintett településeken a felhagyott, tehát a használaton kívüli hulladéklerakók, szeméttelepek, szemétdombok eltüntetése. A régi szemétgyűjtők rekultivációjára Szolnok, Abony, Rákóczifalva és Szajol önkormányzata egy társulást hozott létre. A tervek kivitelezéséhez sikeres pályázat révén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjától több mint 1,1 milliárd forint támogatást nyertek el.

A kivitelezést tavaly ősszel kezdő Duna Aszfalt Kft. az idén márciusra három Szajol, Abony, Rákóczifalva lerakójának rekultivációjával, a depónia és a környező terület rendezésével már végzett. A beruházás az idén ősszel, a tervezett határidő előtt minden településen befejeződik. A hulladékkal borított 280 ezer négyzetméternyi terület egy részéről, 51 ezer négyzetméterről a hulladékot eltávolítják, így a hulladéklerakók alapterülete 228 ezer négyzetméterre csökken. Végleges rekultiváció 59 ezer, átmeneti rekultiváció pedig 182 ezer négyzetméteren készül az előírt rétegrendekkel. A hulladéklerakók rendezése során mintegy 180 ezer köbméter szemetet áthalmoznak, megrostálnak, ennek következtében közel 68 ezer köbméter humuszos anyagot nyernek további hasznosításra. A szakhatóság előírásait követve a szolnoki hulladéklerakón gázgyűjtő kutakat és depóniagáz elszívó-fáklyázó berendezést is telepítenek. Ez a lerakott hulladék összetétele, rétegvastagsága alapján várható jelentős mértékű gázkibocsátás miatt szükséges.

A hulladéktól mentesített területre humuszos termőtalajt hordanak, majd ezt a réteget befüvesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!