Magyarország

2012.04.13. 15:47

Benkó Dixieland Band: 55. születésnapi koncertek sztárvendéggel

  Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) - Fennállása 55. évfordulóját ünnepli április 17-én a Művészetek Palotájában (Müpa) a hazai dzsessz-színtér nemzetközileg is ismert szereplője, a Benkó Dixieland Band.

 

Budapest, 2012. április 13., péntek (MTI) - Fennállása 55. évfordulóját ünnepli április 17-én a Művészetek Palotájában (Müpa) a hazai dzsessz-színtér nemzetközileg is ismert szereplője, a Benkó Dixieland Band.

"Amikor a Müpa-estre elfogytak a belépők, arra gondoltam, kellene csinálni egy kisebb klubkoncertet is a rajongóknak. Így jött képbe a Klebelsberg Kultúrkúria, ahol szombaton bemelegítünk. Nagy öröm, hogy nemcsak a Müpában, hanem itt is játszani fog velünk Warren Vaché New Jersey-i fúvós, Benny Goodman zenekarának egykori tagja" - mondta Benkó Sándor zenekarvezető az MTI-nek.

Mint kifejtette, Vachéval még nem léptek fel együtt, így a szombati koncert egyfajta zenei ismerkedés, felvezetés, ad hoc műsor lesz. Kedden a Müpában ezt már nem tehetik meg, hiszen előre megbeszélt forgatókönyv szerint kell a műsort felépíteni.

"Új feldolgozásokat is fogunk játszani, ugyanakkor nagyon nehéz egy 55 éves, 25 órás aktív programmal rendelkező zenekarnak mindig újat nyújtani. Most új köntösben fogjuk előadni a Hindustan című dzsessz-sztenderdet, a Struttin with Some Barbecue-t, soha nem volt még a repertoárunkban a Nevertheless, de a Dippermouth Blues vagy a Jeepers Creepers sem. A közönség a régi kedvenceket is elvárja, nem maradhat ki az Everybody Loves My Baby, a Dr. Jazz, a Basin Street Blues, a Bourbon Street Blues, és megcsinálunk egy egészen friss dolgot is, a Body & Soul-t, amely a tavaly fiatalon elhunyt nagyszerű brit énekesnő, Amy Winehouse utolsó stúdiófelvétele volt, egy duett Tony Bennett-tel" - vetítette előre a zenekarvezető.

Hangsúlyozta, hogy az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band nem a hagyományos értelemben vett dixieland zenét játssza, hanem egy sajátos átmenetet a beat és a dzsessz között, egyéni stílusban.

Benkó Sándor felidézte, hogy 1957 és 1963 között azért alakulhatott ki egyfajta "zenésziskola" az együttesében, mert az akkoriban felnövekvő tehetségeknek nem volt más lehetőségük a friss rock and roll zenét játszani. Hat év alatt mintegy 75 zenész fordult meg a Benkó Dixieland Bandben, köztük Benkő László és Laux József (akik aztán továbbálltak az Omegába), Solymos Antal (Express), Baronits Zsolt (Syrius), Frenreisz Károly (Metro) vagy Oroszlán György (Bergendy).

"Az ötvenes évek végen gyakorlatilag egyedül voltunk, az igazi zenekar-alakítási hullám a hatvanas évek elején indult. Nekünk folyamatosan óriási sikerünk volt, de nem akartam a beat felé menni, számomra a dixieland volt a nagy szerelem és az ma is. Másrészt a kötött műfaj sem volt ínyemre, én a szabadabb formákban hiszek" - mondta a zenész.

A mai zenekari felállás - Benkó Sándor (klarinét), Halmos Vilmos (zongora, ének), Szalóky Béla (trombita), Nagy Jenő (bendzsó), Nagy Iván (pozan, ének), Csikós Miklós (bőgő) és Kovacsevics Gábor (dob) - szinte teljesen állandó évtizedek óta, bár az eredeti csapatból napjainkra csak Benkó és Nagy Jenő maradt, Zoltán Béla trombitás pedig 2008-ban elhunyt. Szintén régóta megszokott, hogy a két közreműködő énekes Micheller Myrtill és Berki Tamás.

"Berki Tamással 1973 óta tart az együttműködés, egy Szovjetunióba szervezett dzsesszturnén találkoztunk, ezen egyébként Benny Goodman zenekara is ott volt. Szerintem az európai énekesek közül Berki scattel a legjobban" - tette hozzá.

A zenekar nemzetközi karrierje a hatvanas évek második felében indult, de az áttörést az 1971-es Montreux-i Dzsesszfesztiválon aratott győzelmük jelentette, hiszen ott sok amerikai bigband is indult. Összes eddigi koncertjük száma valahol a 10700-nál tart, ebből 1500-2000 külföldön volt. Amerikában a nyolcvanas évektől arattak sikereket, például a Sacramentói Jazz Fesztiválon, de a műfaj szülővárosában, New Orleans-ban is felléptek.

"Manapság is van évi mintegy 200 koncertünk és minden évben megyünk külföldre, bár a gazdasági válság miatt kevesebbszer, mint régebben" - fejtette ki Benkó Sándor.

A Benkó Dixieland Banddel az 55 év során mintegy hetven külföldi világsztár játszott együtt, köztük az amerikai Milt Jackson (vibrafon), Freddie Hubbard (trombita), Al Grey (harsona), Buddy Tate (szaxofon, klarinét), Joe Newman (trombita), Buddy Wachter (bendzsó), Henry Questa (klarinét), Joe Muranyi (klarinét), Eddy Davis (bendzsó), Cynthia Sayer (bendzsó, ének), Harry Sweets Edison (trombita), Albert Nicholas (klarinét), Wild Bill Davison (trombita), vagy az európai Chris Barber (harsona), Kenny Ball (trombita), Huub Janssen (dob) és Acker Bilk (klarinét).

Több mint száz lemezük jelent meg, ezek közül Benkó kedvence az 1982-es koncertfelvétel a Budapest Sportcsarnokban Al Grey-jel, Buddy Tate-tel és Joe Newmannel.

"Ha még egyet említhetek, nagyon szeretem az 1981-es Blues című lemezünket is, ezen igazi fekete blues hallható Spencer Williams szerzeményeivel és saját kompozícióinkkal. Olyan sztárok játszanak az albumon, mint a klarinétos Fatty George, a szaxofonos George Firehouse Probert vagy Wild Bill Davison" - jegyezte meg a zenekarvezető.

A Magyar Televízió rögzíti a Benkó Dixieland Band április 17-i koncertjét a Művészetek Palotájában, a felvétel CD-n és DVD-n is meg fog jelenni. A zenekarvezető beszámolt arról, hogy állandó fejlesztés alatt van a zenekar történetét bemutató gyűjtemény (hangszerek, díjak, fotók, kitüntetések, lemezek, plakátok), amelyet a Klebelsberg Kultúrkúriában láthatott korábban a közönség.

"Biztosan megismétlik a televízióban a néhány évvel ezelőtt nagy sikerrel ment 24 részes dzsessztörténeti sorozatomat, amely egyedülálló a világon: a koncertszériában 220 művész szerepelt, 280 kompozíció csendült fel. Terveim szerint másfél év múlva külföldön játszanánk újra az először több mint húsz évvel ezelőtt bemutatott, azóta átdolgozott Karácsonyi misénket, amely egy New Orleans-i stílusú zenemű karácsonyi liturgiára, klasszikus kórussal" - mondta végül Benkó Sándor az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!