Magyarország

2012.04.02. 15:55

Államfőjelölés: Ötpárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz-KDNP

  Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - Ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfő estére a Fidesz-KDNP az államfőjelölés folyamatáról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti sajtótájékoztatóján.

 

Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - Ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfő estére a Fidesz-KDNP az államfőjelölés folyamatáról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a házbizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn, a tárgyalási szünet után döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról. Ezután és a határozathozatalokat követően jöhet létre a pártok közötti egyeztetés.

Lázár János emlékeztetett, a Jobbik felvetette a közvetlenül választott elnök lehetőségét, az MSZP pedig Sólyom László korábbi államfő személyében megnevezett egy jelöltet is. Ezekről a felvetésekről is szó lesz az ötpárti tanácskozáson.

Az MTI azon kérdésére, amely szerint el tudja-e képzelni, hogy ismét Sólyom László legyen az államfő, a frakcióvezető azt válaszolta: "meg fogom hallgatni azokat az érveket, amelyek a szocialista pártot korábbi álláspontjának felülvizsgálatára bírták".

Közölte: amíg nem mondanak véleményt a pártok hétfő este, azelőtt nem tud érdemi nyilatkozatot tenni a jelölés menetrendjéről.

Arra a felvetésre, hogy a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a zárt frakcióülésen azt mondta, Schmitt Pálnál jobboldalibb jelöltre lenne szükség, Lázár János úgy reagált: a Fideszben nincs olyan képviselő, aki név nélkül nyilatkozna. A kormánypárti képviselők a frakcióülésen két- vagy háromféle véleményt fogalmaztak meg az ügyben, melyek egybeesnek a társadalom értékítéletével - részletezte, hozzáfűzve: abban mindenki egyetértett, hogy ez becsületbeli ügy. Arra mindig kell lehetőséget biztosítani, hogy valaki megvédje a becsületét - jelentette ki.

Schmitt Pál lépése helyes, nemes cselekedet volt, amely erősítette a köztársaságot - értékelte az államfő lemondási beszédében elhangzottakat, kiemelve azt, hogy Schmitt Pál bizonyítani akarja igazát. A frakcióvezető megjegyezte, nemcsak jóban, hanem rosszban is Schmitt Pál mellett áll a küzdelmében, és ha ma kellene döntenie, akkor is úgy határozna, hogy Schmitt Pál államfő legyen.

Lázár János arról nem kívánt beszámolni, hogy az elnök lemondása után miről egyeztettek Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!