Magyarország

2012.03.29. 08:46

KÉSZ-kerekasztal - Kövér László: a lehetőségekhez képest a kormány tevékenysége kifejezetten sikeres

Marcali, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az Országgyűlés elnöke szerint a lehetőségekhez és a körülményekhez képest a kormány elmúlt másfél-két éves tevékenysége kifejezetten sikeresnek mondható.

Marcali, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az Országgyűlés elnöke szerint a lehetőségekhez és a körülményekhez képest a kormány elmúlt másfél-két éves tevékenysége kifejezetten sikeresnek mondható.

Kövér László szerdán Marcaliban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezete országjáró kerekasztal-beszélgetésének vendégeként a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: "vállalva a kritika kockázatát", és házelnökként bizonyos értelemben kívülről nézve mindazt a kihívást, nehézséget, problémahalmazt, amivel a kormány tagjainak, benne a miniszterelnöknek keresztül kellett menni az elmúlt másfél-két esztendőben, "azt gondolom, hogy emberfeletti teljesítményt produkáltak".

A kormányváltás óta 380 körüli azoknak a törvényeknek a száma, melyeket elfogadtak, és ezek nem "apró-cseprő" törvények voltak, hanem az alaptörvénytől kezdve, az oktatást, az egészségügyet, az önkormányzati rendszert érintő nagy szerkezetátalakító törvények - hozta fel példaként az eddig elvégzett törvényalkotói munkára Kövér László.

"Elmondhatjuk, hogy az ilyen értelemben vett munkának a nagy részén, a nehezén már túl vagyunk" - mondta, hozzátéve: "most abban reménykedünk, hogy mindazt, amit jogi értelemben alapként leraktunk, mindazt, amit a kormányzat a gazdaságstabilizálás érdekében az elmúlt két évben megtett, az a következő két esztendőre lehetőséget ad, hogy kapaszkodó pályára kerüljünk".

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője a KÉSZ szerepéről, jelentőségéről szólva kiemelte: "a KÉSZ egy olyan civil szervezet, amely nem direkt politikai céllal, viszont határozott értékrenddel működik, ezért nagyon fontosak ezek a rendezvények, ahol ugyan politikusok is szerepelnek, de mindig (...) a nemzet egészéről, az ország sorsáról van szó".

A kereszténydemokrata politikus közölte: fontosnak tartja véleményt fűzni a Demokratikus Koalíció vezetőjének történelmi egyházakat érintő előző napi bejelentéséhez, ugyanis "Gyurcsány Ferenc egy olyan megnyilatkozást tett, ami súlyosan veszélyezteti a társadalmi békét, a hívő és nem hívő emberek viszonyát".

Ma nagyon fontos, hogy a magyar társadalomban meglegyen a társadalmi béke - hangsúlyozta Harrach Péter, hozzátéve: "hiszen a gazdasági nehézségeink, az országot ért támadások, a strukturális átalakítások olyan munkát, feladatot adnak számunkra, ami már nagyon nehezen viseli el a gerjesztett feszültségeket".

A KDNP kiáll a történelmi egyházak mellett, de minden tevékenységükkel, minden politikai döntésükkel a társadalom egészének az érdekeit szolgálják - fogalmazott a párt frakcióvezetője.

Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri szervezetének tiszteletbeli elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a kerekasztal-beszélgetés szervezője és levezetője elmondta: ez a 183. kerekasztal-beszélgetés, és az érdeklődést jól mutatja, hogy az idén 15 rendezvényük lesz, de 13 meghívásnak már csak következő évben tudnak eleget tenni. Ez azt jelenti, hogy az 1997-ben megkezdett beszélgetések továbbra is hitelesek, az emberek nem veszítették el a közélet iránti érdeklődésüket - hangsúlyozta.

Fodor Csaba politológus, a Nézőpont Intézet munkatársa szerint "a 2014-es országgyűlési választás minden eddiginél élesebben a lehetséges miniszterelnök-jelöltek közötti hitelességi választás lesz". Úgy vélte: a baloldali ellenzék óriási lépéshátrányban van a Fidesz-KDNP-vel szemben, ahol van egyértelmű vezető.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!