Magyarország

2012.03.20. 17:35

Egyházügyi törvény - Az MSZP azonnali módosítást sürget a Velencei Bizottság jelentése miatt

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Az MSZP szerint a Velencei Bizottság véleménye az egyházügyi törvényről épp a jogszabály lényegét zúzza szét, amikor az egyházkénti elismerés folyamatát bírálva kifogásolja, hogy a parlamenti többség dönti el, mely vallási közösség működhet egyházként és melyik, akár évtizedek óta működő vallási közösséget fosztják meg ettől.

Budapest, 2012. március 20., kedd (MTI) - Az MSZP szerint a Velencei Bizottság véleménye az egyházügyi törvényről épp a jogszabály lényegét zúzza szét, amikor az egyházkénti elismerés folyamatát bírálva kifogásolja, hogy a parlamenti többség dönti el, mely vallási közösség működhet egyházként és melyik, akár évtizedek óta működő vallási közösséget fosztják meg ettől.

Lendvai Ildikó, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagja az MTI-nek kedden küldött közleményében azt írta: az MSZP elvárja, hogy a parlament a Velencei Bizottság véleménye alapján haladéktalanul módosítsa az egyházügyi törvényt, adja vissza a bíróság kezébe az egyházzá minősítés jogát, és azonnal állítsa helyre a jogfosztott vallási közösségek egyházi státuszát.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy a független szakértőkből álló testület nem látja garantáltnak a semleges és pártatlan döntést az egyházak elismerésének szabályzásában, és megítélése szerint az eddig lefolytatott eljárásokban sem volt világos, milyen kritériumok vezetik az illetékes parlamenti bizottságot és a képviselőket, így döntésük többé vagy kevésbé politikai megfontoláson alapszik.

A bizottság csak azt a folyamatot tartja elfogadhatónak, amelyben egy független testület hozza meg az egyházak regisztrációjáról a döntést, vagy független bíróság gyakorolja az ellenőrzést a folyamat fölött - írta Lendvai Ildikó, megjegyezve, hogy ezzel szemben a parlament döntése ellen még fellebbezni sem lehet, pedig az egyházi jogállástól való megfosztás a vallásszabadság korlátozásaként értelmezhető.

A szocialista politikus kiemelte, a Velencei Bizottság javasolja a törvény átdolgozását annak érdekében is, hogy a már működő egyházak ne veszítsék el státuszukat, hacsak erre nincs különleges ok.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács - a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő összeurópai szervezet - égisze alatt működő Velencei Bizottság, amely tekintélyes és független alkotmányjogászok szakértői testülete, hétfőn tette közzé a magyar egyházügyi törvényről megfogalmazott álláspontját. Eszerint noha az egyházügyi törvény összességében a vallásszabadság liberális és nagyvonalú keretét alkotja meg, néhány pontja problematikus, és nem tesz eleget a nemzetközi elvárásoknak.

Így a törvény túlzó, valamint önkényes kritériumokat támaszt az egyházként való elismeréshez. Különösen azt a kitételt kellene a Velencei Bizottság meglátása szerint felülvizsgálni, amely a vallási közösség hazai, illetve nemzetközi tevékenységének szükséges időtartamára vonatkozik, valamint azt, amely politikai döntéshez kapcsolja az egyházként való elismerés folyamatát.

A testület aggodalommal állapította meg, hogy a törvény nyomán több száz, korábban egyházként működő vallási közösség veszítette el egyházi státusát, ami "aligha áll összhangban a nemzetközi normákkal", mindazonáltal elismerték, legitim aggodalomként vetődött fel Magyarországon, hogy meg kell szüntetni az olyan, ártalmas célokra irányuló, illetve személyes nyerészkedést célzó tevékenységeket, amelyek a vallási szerveződés lehetőségével élnek vissza.

A parlament december 30-án fogadta el az egyházügyi törvényt, tizennégy egyházat ismerve el, ugyanazokat a vallási közösségeket, mint a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített jogszabályban. A parlament februárban kibővítette az elismert egyházak körét, amikor újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a képviselők.

- MTI .-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!