Magyarország

2012.03.30. 13:52

Átadták a 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket

  Budapest, 2012. március 30., péntek (MTI) - A 2011. év kiemelkedő innovációinak díjazására átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréséket pénteken az Országházban.

 

Budapest, 2012. március 30., péntek (MTI) - A 2011. év kiemelkedő innovációinak díjazására átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréséket pénteken az Országházban.

A 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. kapta a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb 75 mg filmtablettáért.

A Magyar Innovációs Alapítvány - a Magyar Innovációs Szövetséggel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Vidékfejlesztési Minisztériummal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatallal, az Iparfejlesztési Közalapítvánnyal közösen - huszadik alkalommal írta ki az Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot tavaly.

A kiírók tájékoztatása szerint 2012. február 8-ai határidőre 31 pályázat érkezett, a formai és tartalmi szempontok mérlegelése 1. évi Magyar Innovációs Nután a zsűri 30 pályázatot minősített eredményes, sikeres innovációnak, amelyek mintegy 20 milliárd többletbevételt hoztak, és általuk 15 milliárd forint társadalmi haszon keletkezett.

Az értékelés szerint a nagydíjat kapott EGIS Gyógyszergyár Nyrt. sikeres törzskönyvezés után, 2009-től 17 országban vezette be a piacra az Egitromb 75 mg-os filmtabletta készítményét, a termék eladásából a társaság 2011 végéig összesen 3,631 milliárd forint árbevételt ért el. A Magyarországon 2009 óta forgalmazott gyógyszerből összességében 993 millió forint bevételt értek el, ami ezen időszak alatt az originális készítményhez képest 478 millió forint megtakarítást eredményezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a világ a tudományos felfedezésekkel, újításokkal tudott előbbre jutni, ehhez a magyarok gazdasági lehetőségeiken túl is hozzájárultak. A haza szellemi tőke, a kreativitás ma is rendelkezésre áll, az innováció az ország fejlődése szempontjából jelentős tényező - tette hozzá.

Az Országgyűlés alelnöke méltatta a hazai innováció fejlődéséért sokat tett Magyar Innovációs Szövetség munkáját, és utalt arra, ha Magyarország el akarja érni a kitűzött célt, a kutatás-fejlesztésre a GDP 1,8 százalék forrás felhasználását, ahhoz a vállalati szektornak aktívabbnak kell lennie. A kormány elkötelezett a kutatás-fejlesztés-innovációs ráfordítások növelése mellett, az idén az innovációs alapból 36 milliárd forint áll rendelkezésre.

Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy átalakult az innovációs rendszer, többi között létrejött Nemzeti Innovációs Hivatal, a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács (NKITT). A pályázat értékelésével kapcsolatban kiemelte: a 2011. évi pályázatra 31 pályázat érkezett, 30 pályázat volt sikeres innováció, a legjobb 11 közül a bíráló bizottság titkos szavazással döntött az elismerésekről.

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a pályázat szervező bizottság elnöke aláhúzta, húsz évvel ezelőtt, a díj alapításával az volt az egyik céljuk, hogy rávilágítsanak a gazdasági növekedés meghatározó tényezőjére, a kutatás, tudás eredményének alkalmazására.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány kuratóriumi elnöke rámutatott, hogy a hazai szellemi tőke kamatoztatása a gazdaságban kitörési pont. Az elmúlt húsz évben az innovációs nagydíjon résztvevők bebizonyították, hogy lehet versenyképes terméket létrehozni hazai szellemi tőkéből. A pénztőke korlátozottan áll rendelkezésre, így marad a szellemi tőke, amit jól kell kamatoztatni az előrehaladáshoz - tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011. évi Ipari Innovációs Díjában a Meta-MPI Kft. részesült a Metapay Fesztiválkártya bevezetéséért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjában és az Iparfejlesztési Közalapítvány 2011. évi Szervezeti Innovációs Díjában a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. részesült a "Hatékonyabb üzemeltetés - élhetőbb környezet" című pályázatáért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. évi Agrár Innovációs Díjában az Agro Legato Kft. részesült a komplett fejéstechnológia rendszer, a HungaroLact kifejlesztéséért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kft. részesült a 2D és 3D Két-foton mikroszkópfejlesztésért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2011. évi Innovációs Díját kapta a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. kapta az általa kifejlesztett

"TIPPLEN K 850" polipropilén termékért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2011. évi, a legeredményesebb, újonnan alapított innovatív kisvállalkozásnak járó innovációs különdíjában a GWE Budafilter Kft. részesült a "PVC menetes, tekercselt szűrő, mélyfúrású ivóvíz kutakba" című innovációért.

A ünnepségen további sikeres innovációk részesültek kiemelt elismerésben.

Az eredeti tervek szerint az innovációs nagydíjat a köztársasági elnök adta volna át, azonban Schmitt Pál, miként minden más pénteki programját, ezt is lemondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!