Magyarország

2012.02.22. 19:49

Nekünk túl szigorú a paktum

Budapest - Feszesebb és szigorúbb költségvetést követel az uniós fiskális paktum.

Budapest - Feszesebb és szigorúbb költségvetést követel az uniós fiskális paktum.

A parlament hétfőn támogatta, hogy Magyarország csatlakozzon az új uniós fiskális paktumhoz. Mi a paktum lényege? – kérdeztük Gyömöre Mátétól, a Magyar Progresszív Intézet politikai elemzőjétől. Mint kifejtette: az új uniós fiskális paktum lényege, hogy az azt elfogadó országoknak sokkal szigorúbb és feszesebb költségvetést kell a jövőben elfogadniuk, mint eddig, és jobban össze kell hangolniuk egymással gazdaságpolitikájukat is. Ennek értelmében, ha a szerkezeti hiány a GDP 0,5 százalékát meghaladja, akkor automatikus korrekciós mechanizmusok léphetnek életbe, amit az egyes tagországok alkotmányának, vagy egyéb törvényeinek kell tartalmaznia. A szigorú feltételeket nem teljesítőket pénzbírsággal lehet büntetni. Mindemellett pedig az aláírók összehangolják kötvénykibocsátásaikat is. Magyarul: a fiskális paktum az eddigi uniós elveknél sokkal szigorúbb, igaz, az teljes egészében csak az eurózóna tagjaira vonatkozik majd.

Egyelőre nincs büntetés

A paktum aláírásával az ország jelenlegi helyzete érdemben nem változik, jelezte az elemző, hiszen a szigorú feltételek be nem tartásának következményeit egyelőre nem kell elviselni. Ugyanakkor hosszabb távon mindenképpen profitálhat belőle az ország. Magyarország ugyanis az Európai Unióhoz való csatlakozással vállalta, hogy az eurózónához is csatlakozik, s amint ezt hazánk megteszi, alapkövetelmény lesz a költségvetés szigorú egyensúlya. Igaz, jelenleg nem tudja betartani hazánk a paktumot, hiszen a strukturális hiánybecslések szerint a GDP 4-6 százaléka is lehet, ami sokszorosa a paktumban foglalt 0,5 százaléknak. Ugyanakkor egyelőre a következményekkel sem kell szembenéznie az országnak, de hosszú távon, az euróövezethez való csatlakozás után már igen, így Magyarország érdeke, hogy minél hamarabb megfeleljen a paktumban foglalt előírásoknak.

További feltételek

Tulajdonképpen nem történik más, minthogy hazánknak további feltételeknek kell eleget tennie az eurózónához történő zökkenőmentes csatlakozáshoz, mutatott rá az elemző, hozzátéve: az MSZP a kezdetektől fogva támogatta a sokkal szigorúbb és átláthatóbb költségvetést eredményező paktum aláírását. A Fidesz ezzel szemben „nem”, „igen” és „talán” állásponton is volt. A fideszes „igen” végül két dolognak volt köszönhető. Egyrészt a Magyarországgal szembeni határozott EU-s fellépésnek, másrészt pedig a lengyel vezetéssel elért módosításoknak, melyek következtében a nem eurózóna tagokra nem vonatkoznak a szankciók, és egyelőre az adóharmonizációtól is el lehet tekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!