Magyarország

2012.02.15. 12:30

Megkezdődött a per a noszlopi halálos kutyatámadás ügyében

Megkezdődött a per a noszlopi halálos kutyatámadás ügyébenVeszprém, 2012. február 15., szerda (MTI) - Megkezdődött a per a noszlopi halálos kutyatámadás ügyében első fokon szerdán a Veszprémi Törvényszéken. A tavaly májusi kutyatámadás következtében egy hatéves kisfiú meghalt.

Megkezdődött a per a noszlopi halálos kutyatámadás ügyébenVeszprém, 2012. február 15., szerda (MTI) - Megkezdődött a per a noszlopi halálos kutyatámadás ügyében első fokon szerdán a Veszprémi Törvényszéken. A tavaly májusi kutyatámadás következtében egy hatéves kisfiú meghalt.

Az ügyészség Hercz Attilát, a kisfiú apját és az apa öccsét, Hercz Istvánt, a kutyák gazdáját gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja.

A Németh Balázs vezette büntetőtanács előtt Németh Sándor ügyész ismertette a vádat. Mint elmondta, az elvált, Devecserben élő erdész apa kéthetente vitte magával láthatásra a kisfiút. Tavaly május 18-án, vasárnap délután tértek be Noszlopra a gyerek nagybátyjához, ahol éppen felújították a házat: apa és fia a felső szintre ment számítógépezni.

A kisfiú délután hat óra körül azzal, hogy a mellékhelyiségbe megy, lement az alsó szintre, ahol több felnőtt, így a nagybátyja és annak élettársa is tartózkodott; mivel a mellékhelyiséget a felújítás miatt a gyerek nem tudta használni, kiment az udvarra, ahol három kutya szabadon volt - közölte az ügyész.

Hozzátette: a kisfiú édesapja tíz perc elteltével kezdte keresni a gyereket, megkérdezte az alsó szinten lévőket, merre lehet, majd az udvarra lépve látta, hogy a kisfiú a földön fekszik, s mellette egy kutya ül. A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a gyerek életét.

Az ügyész ismertette az orvos szakértői véleményt is, amely szerint a kisfiú közvetlen halálát a traumás sokk okozta, amelyet a legalább két kutyától származó, a nyakát és fejét ért harapások okoztak.

Az ügyészség álláspontja szerint a Hercz testvérek nem tettek eleget gondozási, felügyeleti kötelességüknek, ezért gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolták meg őket.

A törvényszék előtt az apa nem vallotta bűnösnek magát. Azt hangoztatta, hogy bár az egyik kutyát, az ónémet juhászt mogorva természetűnek tartotta, nem gondolta, hogy az veszélyes lehet a gyerekre, aki máskor játszani szokott a kutyával és a másik két ebbel. Hercz István ezzel szemben azt állította, hogy az ónémet juhász barátságos, békés jószág volt, senkit nem bántott, idegen gyerekek is játszottak vele. A bíró az ellentmondás miatt szembesítette a fivéreket, de ez nem hozott eredményt.

A törvényszék szerdán orvos szakértőt hallgatott meg, aki megerősítette az ügyész által ismertetett szakvéleményét.

A per tanúk meghallgatásával folytatódik; Németh Balázs bíró az újabb tárgyalás napját szerdán nem jelölte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!