Magyarország

2012.02.08. 13:13

Hideg idő - Hatala: 657 ember életét mentették meg

Budapest, 2012. február 8., szerda (MTI) - Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során február 3-a óta 657 ember életét sikerült megmentenie a rendőrségnek a társhatóságokkal együttműködésben.

Budapest, 2012. február 8., szerda (MTI) - Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során február 3-a óta 657 ember életét sikerült megmentenie a rendőrségnek a társhatóságokkal együttműködésben.

 

Hatala József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az ország emberségből jelesre vizsgázott. Mint mondta, olyan szervezetek és intézmények találtak egymásra a segítségnyújtás során, amelyek korábban nem működtek együtt.

Közölte, február 3-a óta összesen közel 38 ezer rendőr teljesített szolgálatot az időjárás okozta problémák kezelésére. Ez idő alatt 5.543 lakossági bejelentést kaptak, ezek mindegyike indokolt volt, és ezzel is nagyon sok ember életét tudták megmenteni.

Úgy vélte, a magyar rendőrség ebben a nehéz időszakban esküjéhez méltóan, tisztességesen helyt állt.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt közölte, hogy a védekezésben eddig 25.660 ember vett részt, köztük 2.800-nál többen az általa vezetett szervezet részéről.

Az altábornagy arról beszélt, hogy a meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése pontos, "precíz" volt, így, mint fogalmazott, okkal számíthatnak a jövőben is a szervezet prognózisaira.

Értékelése szerint a katasztrófavédelem új rendszere - a január 1-jén hatályba lépett törvény alapján - jól vizsgázott, és a korábban "körvonalazódó" katasztrófaveszély-helyzetet a védelmi szervek, a rendvédelmi erők és az önkormányzatok közreműködésével megfelelően tudták kezelni.

Elmondta, az elmúlt öt napban 1.100 esetben kellett a katasztrófavédelmi erőknek beavatkoznia, elsősorban Békés, Borsod, Hajdú, Jász-Nagykun-Szolnok és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A tűzoltóegységek 710 esetben vonultak ki a havazással összefüggő káreseményekhez, így balesetekhez, elakadt járművekhez.

A hófúvás miatt 11 elzárt települést kellett kiszabadítaniuk; ez mintegy 8.500 lakost érintett közvetlenül, továbbá 92 személyt kellett kitelepíteni a lakóhelyéről.

Elmondta, 47 közút volt ideiglenesen járhatatlan, és jelenleg négy olyan út van, amely nem teljes mértékben járható, de ezek nem zárnak el települést. Kitért arra is, hogy mintegy 300 embert mentettek ki 257 hóban rekedt járműből.

A katasztrófavédelem az MTI megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy február 3-a óta 19-en vesztették életüket Magyarországon "az időjárással összefüggésben", így például fagyás miatt, közúti balesetben, vagy szén-monoxid-mérgezésben.

Kontrát Károly államtitkár eredményesnek mondta a belügyminiszter által korábban kiadott intézkedéseket, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a zord idő veszélye még nem múlt el, ezért a belügyminiszter korábbi utasításai továbbra is életben vannak.

Emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor arra utasította a rendvédelmi állományt, hogy fokozottan figyeljenek a közterületen élő hajléktalanok, idős, egyedül álló személyek biztonságára, továbbá felhívással fordult az energiaszolgáltatókhoz is, arra kérve őket, vezessenek be kikapcsolási moratóriumot a rendkívüli hideg alatt.

Az államtitkár arra kért mindenkit, a kormányzati és önkormányzati szervezeteket, civil és karitatív szereplőket, egyházakat, hogy továbbra is működjenek együtt a veszélybe került emberek megmentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!