Magyarország

2012.02.10. 16:59

Geréb-ügy - Kegyelmet kér a köztársasági elnöktől Geréb Ágnes

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől - közölte Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje a sajtóval azt követően, hogy a Fővárosi Ítélőtábla pénteken jogerősen is két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte védencét.

Budapest, 2012. február 10., péntek (MTI) - Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől - közölte Pelle Andrea, a szülész-nőgyógyász védőügyvédje a sajtóval azt követően, hogy a Fővárosi Ítélőtábla pénteken jogerősen is két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte védencét.

 

Az ügyvéd azt mondta: nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes.

Azzal pedig, hogy az elsőfokú ítélethez képest védencét nem öt, hanem tíz évre tiltották el szülésznői tevékenységétől a bíróság célja - miként arra a bíró is utalt - az volt, hogy Geréb Ágnes soha többé ne vehessen részt otthonszülésnél - fejtette ki Pelle Andrea.

Az ügyvédnő véleménye szerint abban, hogy ilyen súlyos ítélet szabtak ki Geréb Ágnesre, közrejátszhat a közhangulat, továbbá a szakértői felfogás, ami az otthonszülést övezi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Geréb Ágnesnek mikor kell megkezdenie büntetése letöltését, ugyanis, mint ügyvédje elmondta: a büntetés-végrehajtási intézet az ítélet elhangzását követő egy-három hónapon belül küldi ki az értesítőt, amelyben megjelöli a büntetés megkezdésének időpontját, illetve a helyszínt.

Az ügyvédnő azt is elmondta: bár a teljes indoklást részletesen csak a határozat kézhez vételét követően tudják elemezni, már annak elhangzása során is számos pontatlan megállapítást észlelt. Kérdésre válaszolva azt mondta: véleménye szerint jogi értelemben nem volt elfogult a másodfokú bíróság, ugyanakkor megjegyezte, a bábák nem kaptak esélyt arra, hogy az otthonszülés szabályai szerint állapítsák meg felelősségüket.

Mindeközben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt mintegy kétszázan gyűltek össze azért, hogy Geréb Ágnes mellett demonstráljanak. A tiltakozók szóvivője, Rácz Attila azt mondta: egyetlen reményt keltő jogi lehetőségükként Geréb Ágnes és négy bábatársa érdekében kegyelemért fordulnak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz. Mint hangsúlyozta: nem csupán a büntetés alól való felmentést kérik, hanem azt, hogy a vádakat és az ügyet teljes egészében ejtsék. "Továbbá tegyék lehetővé, hogy Geréb Ágnes szabad legyen, járhasson otthonszülésekhez és szakmai képzésben részesíthesse a háborítatlan otthonszülés bábáinak új generációit" - tette hozzá.

Közlése szerint a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához is eljuttatnak minden dokumentumot, biztosak ugyanis abban, hogy a testület továbbra is kiemelten foglalkozik a háborítatlan szülés magyarországi helyzetével.

"Geréb Ágnes ártatlan, nem bűnöző, hanem hős" - fogalmazott Rácz Attila.

A demonstráción Geréb Ágnes, illetve az otthonszülés védelmében szót emelt Elizabeth Prochaska emberi jogi jogász és Irene Walton bábaprofesszor is. A beszédeket követően a demonstrálók elhagyták a helyszínt.

A Fővárosi Ítélőtáblán pénteken hirdettek másodfokú ítéletet Geréb Ágnes ügyében. Czine Ágnes bírónő a másodfokú tárgyalást azzal kezdte, hogy felidézte: májusban Schmitt Pál köztársasági elnök a Geréb Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kegyelmi kérelmeket elutasította. Ezt követően a vádlottak felszólalhattak az utolsó szó jogán, de csak a másod- és a harmadrendű vádlott élt ezzel a lehetőséggel.

Ezt követően a bírák mintegy két órán keresztül, zárt ajtók mögött tanácskoztak. A Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt már ekkor elkezdtek gyülekezni Geréb Ágnes szimpatizánsai. Közülük többen az épületbe is bementek, az ítélőtábla portájánál sorban álltak azért, hogy néhány szót válthassanak az ítéletre várakozó Geréb Ágnessel, megölelhessék őt.

A tárgyalást követően Geréb Ágnes a sajtónak nem nyilatkozott, csak a gyermekeivel beszélt. A demonstráción sem szólalt fel, csupán néhány emberrel beszélt, majd pár perc múltán távozott a helyszínről.

A pénteki, négy ügyet érintő ügytől függetlenül Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt; 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!