Magyarország

2012.02.16. 17:39

Az IKSZ üdvözli, hogy a hallgatók éltek a magyar demokrácia adta lehetőségekkel

Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli, hogy diákok és egyetemi hallgatók szerdán éltek a magyar demokrácia és jogállam adta lehetőségekkel és hangot adtak véleményüknek; a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete ugyanakkor alapvetően nem ért egyet a szervezők eszközeivel és véleményével.

Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli, hogy diákok és egyetemi hallgatók szerdán éltek a magyar demokrácia és jogállam adta lehetőségekkel és hangot adtak véleményüknek; a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete ugyanakkor alapvetően nem ért egyet a szervezők eszközeivel és véleményével.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnöke MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: az új felsőoktatási törvény mindenki számára biztosítja a tudáshoz történő szabad hozzáférést, az alkotmányos jogrend pedig azt, hogy ma Magyarországon, mindenki szabadon elmondhatja véleményét.

Rámutattak: az elmúlt időszakban számos megalapozatlan kritika és csúsztatás látott napvilágot, melyek azt sugallták, hogy Magyarországon veszélyben van a demokrácia és a szólásszabadság. A kormányzati döntésekkel kapcsolatban szervezett ellen- és szimpátiatüntetések azonban éppen azt bizonyítják, hogy ezen megállapítások hamisak, Magyarországon mindenkinek joga és lehetősége van szabadon, korlátozásoktól mentesen kifejtenie véleményét, még akkor is, ha az például előre be nem jelentett egyetemfoglalással jár együtt.

Hozzátették: a szerdai tüntetés résztvevői által hangoztatottak messzemenőkig nem fedik le és nem reprezentálják a magyarországi diákok és egyetemi hallgatók összességét, amit jól mutat, hogy akciójukat elítélte az ELTE-ÁJK Hallgatói Önkormányzata és a jogi kar hallgatóit tömörítő civil szervezet, az Együtt a Hallgatókért Egyesület is. Azonban fontosnak tartják azt is, hogy ha a hallgatók egy csoportja nem ért egyet bizonyos döntésekkel, akkor annak szabadon hangot is adhasson a nyilvánosság előtt. Ellentétben 2006 őszének karhatalmi agressziójával, ma erre lehetőségük is van, ugyanis Magyarországon ma érvényesülnek a demokrácia írott és íratlan szabályai is - zárul az állásfoglalás.

A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte a többi között az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten. A tüntetés résztvevői az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A demonstráció az ELTE Egyetem téri épületében és az előtt ért véget.

Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora a demonstráció után az MTI-nek azt mondta, az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött "sejthálózat" - a Hallgatói Hálózat támogatásával - hétfőig ad ultimátumot a kormánynak arra, hogy az visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben "nyomást gyakorolnak" majd. Az egyetem épülete előtt megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is; az MTI tudósítójának azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását. A demonstráción megjelent Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője, és szolidaritását fejezte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy televízió-műsorban csütörtökön azt mondta, hogy a kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!