Magyarország

2012.02.24. 13:44

Átadták az Év feltalálója vándordíjat a labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerért

Budapest, 2012. február 24., péntek (MTI) - Az Év feltalálója vándordíjban részesült a labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerért hat magyar innovátor: Molnárka Győző, Bozi István, Mórocz Tamás, Nagy Attila, Süti István és Varjasi Norbert. Az elismerést pénteken adták át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) budapesti közgyűlésén.

Budapest, 2012. február 24., péntek (MTI) - Az Év feltalálója vándordíjban részesült a labdajátékokhoz kifejlesztett intelligens mérőrendszerért hat magyar innovátor: Molnárka Győző, Bozi István, Mórocz Tamás, Nagy Attila, Süti István és Varjasi Norbert. Az elismerést pénteken adták át a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) budapesti közgyűlésén.  

"Nincs prosperitás innováció nélkül" - hangsúlyozta bevezető előadásában Vedres András, a MAFE főtitkára, a Feltalálók Világszervezetének (IFIA) elnöke.

Ismertetése szerint a világban 5,5 millió szabadalom van érvényben, tavaly másfélmillió új találmányt szabadalmaztattak. Az egymillió lakosra jutó találmányok alapján mérhető innovációs potenciál tekintetében Japán áll az első helyen (2860 szabadalom), a második helyet Dél-Korea (1711) foglalja el. Az uniós tagországok között Svédország az éllovas több mint 800 szabadalommal, az Egyesült Államokban a mutató 640.

Vedres András kijelentette, hogy Magyarország innovációs potenciálja "történelmi mélyponton" van. A nyolcvanas évek közepén 500 hazai találmány jutott Magyarországon egymillió lakosra, e tekintetben az első tíz ország között volt az Egyesült Államokkal egy szinten - jelenleg a fejlődő országok között a helye.

"Évről évre kevesebb a bejegyzett találmány: míg 2009-ben összesen 756 volt a számuk, tavaly csupán 646" - fogalmazott a főtitkár, aki arra is kitért, hogy az egyesületnek ötezernél több tagja van, de közülük csupán 632 az aktív. A hazai szabadalmi bejegyzések 73 százaléka független feltalálóktól származik.

Tájékoztatása szerint a MAFE, hogy "globális piacot" szerezzen a találmányoknak, rendszeresen bemutatja azokat külföldi kiállításokon és egyéb rendezvényeken, tavaly például hét országban - Tajvanon, Ukrajnában, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban, Dél-Koreában és Oroszországban - szerepeltek. Huszonnégy találmányt tüntettek ki, az így szerzett pontok alapján érdemelte ki az Év feltalálója vándordíjat a Molnárka Győző által vezetett csapat. Találmányuk lényege, hogy infravörös fényforrások sorával és érzékelőkkel látnak el labdajátékhoz rendszeresített kaput: amikor valamilyen test áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, a jelek számítógépre érkeznek, amelynek szoftvere megállapítja, hogy "gömbszimmetrikus" tárgyról van-e szó, mint amilyen egy labda, vagy sem. Amennyiben nem, a rendszer nem foglalkozik vele, a labda esetében viszont meghatározza annak sebességét, irányát és a referenciasíkba (kapuba) hatolásának helyét.

A közgyűlésen átadták a tavalyi nemzetközi rendezvényeken magyar feltalálók által nyert elismeréseket is. A Zöld Találmányok Nemzetközi Versenyén a fődíjat, a Green Oscart Raisz Iván és Barta István érdemelte ki. Győztes találmányuk metanol előállítása kommunális hulladékból: egy tonna városi szemétből szén-dioxid-kibocsátás nélkül 300 kilogramm metanol állítható elő, amely a jövő egyik energiahordozójává válhat.

A Tajvanon megrendezett Nemzetközi Kulturális Innovációs Fesztivál győztese volt Latorcainé Újházi Aranka multimédiás mesekönyvével.

A nemzetközi feltalálói rendezvények díjazottai között van még Almási László (szükségállapotokban alkalmazható mobilhíd), Rossu László (csomagkiadó automata) és Gasparics Antal, aki társaival olyan műszert fejlesztett ki, amellyel a hengerelt fémlemezek gyártásakor azonnal megállapítható a termékben a hiba.

A közgyűlésen a Feltalálók Nemzetközi Lovagrendje magyarországi káptalanjának új tagjává avatták Sepetyko Mihailt, a szolnoki Hetényi Géza Kórház adjunktusát. Mint a laborszakorvos-feltaláló az MTI-nek elmondta, olyan eszközt - nevezetesen a Viktor Minor szondát - fejlesztett ki, amelynek segítségével a szervezetből kikerült húgykövek - in vitro - vizsgálata végezhető el igen gyorsan.

"A húgykövek szerkezetének, vegyi összetételének pontos ismerete igen fontos a hatékony terápia beálltása szempontjából" - magyarázta Sepetyko Mihail, akinek a Feltalálók Nemzetközi Lovagrendjébe történő felvétele "nem várt meglepetés és nagy megtiszteltetés".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!