Magyarország

2012.01.23. 10:36

Mélyíti az Aqra-1 lehatároló fúrást a Mol a kurdisztáni régióban

Budapest, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Mélyíti az Aqra-1 lehatároló fúrást a Mol Nyrt. a kurdisztáni régióban az Akri-Bijeel blokkban, a társaság hétfőn közölte azt is, hogy a Shaikan blokkban a Shaikan-4 lehatároló fúrás sikeres.

Budapest, 2012. január 23., hétfő (MTI) - Mélyíti az Aqra-1 lehatároló fúrást a Mol Nyrt. a kurdisztáni régióban az Akri-Bijeel blokkban, a társaság hétfőn közölte azt is, hogy a Shaikan blokkban a Shaikan-4 lehatároló fúrás sikeres.

 

A Mol közölte, hogy az Aqra-1 lehatároló fúrás az első Bijell-felfedezést lehatároló fúrás a blokkban. A fúrás a Bijell-1 felfedező kutatófúrástól északnyugati irányban, 8 kilométer távolságban, a Bekhme-1 kutatófúrástól pedig nyugat-északnyugati irányban, 26 kilométer távolságban helyezkedik el.

A kút a tervezett több mint 4.700 méteres talpmélységét a Shaikan blokkban is produktív úgynevezett triászban éri el.

A fúróberendezést a művelethez a Mol-csoport tagja, az INA leányvállalata, a Crosco biztosítja.

A társaság közölte azt is, hogy a Gulf Keystone Petroleum Ltd. (GKP), mint operátor tájékoztatása szerint a Shaikan-4 lehatároló fúrás - amely a Shaikan-1 felfedező kutatófúrástól nyugati irányban 6 kilométer távolságban helyezkedik el - tesztelése folyamatban van, a munkaprogram első két rétegvizsgálata befejeződött, s további öt vizsgálat megvalósítását tervezik más rétegekben. Az operátor mindig az a társaság, amelyik a kutatást és fúrást irányítja.

A Kurra Chine C rétegben elvégzett első rétegvizsgálat kezdeti beáramlási üteme elérte a napi 563 hordó olaj-egyenértéket és a napi 3,65 millió köbláb - 588 hordó egyenérték/nap - földgáz beáramlási ütemet.

A Kurra Chine B sorozat alsó részének egy vékony rétegében elvégzett, még folyamatban lévő második rétegvizsgálat kezdeti beáramlási üteme elérte a 4.970 hordó olaj/nap és a napi 7 millió köbláb - 1.128 hordó egyenérték/nap - földgáz beáramlási ütemet.

A Mol, 100 százalékos leányvállalatán, a Kalegran Ltd.-en keresztül 2007-ben termelés-megosztási szerződést írt alá a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal az Akri-Bijeel és Shaikan kutatási blokkokra.

Az Akri-Bijeel blokk operátora a Kalegran 80 százalékos részesedéssel, míg a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 20 százalékos részesedéssel rendelkezik. A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél - úgynevezett "third party" - 20 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése arányában módosulhatnak.

A Shaikan blokk operátora a Gulf Keystone Petroleum International Ltd. 75 százalék részesedéssel, míg a Kalegran 20 százalék, a Texas Keystone pedig 5 százalék részesedéssel rendelkezik. A részesedések a későbbiekben az állami kijelölésű harmadik fél 15 százalékos, illetve az állam 20 százalékos belépése arányában módosulhatnak.

A Mol számára azért is fontosak a sikeres fúrások, mert hosszú távú stratégiáját főként a kutatás-kitermelésre alapozza.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!