Magyarország

2012.01.08. 11:44

Jobbik: a többkulcsos személyi jövedelemadó kedvezőbb hatással lenne a munkanélküliségre

Budapest (MTI) - A munkanélküliségre, a vállalkozások működésére, az életszínvonal emelkedésére és a költségvetési bevételekre egyaránt sokkal kedvezőbb hatása lenne az igazságosabb, többkulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetésének és az élőmunkára rakódó járulékok csökkentésének - közölte Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-vel.

Budapest (MTI) - A munkanélküliségre, a vállalkozások működésére, az életszínvonal emelkedésére és a költségvetési bevételekre egyaránt sokkal kedvezőbb hatása lenne az igazságosabb, többkulcsos személyi jövedelemadó újbóli bevezetésének és az élőmunkára rakódó járulékok csökkentésének - közölte Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-vel.A politikus közleményében azt írta: a decemberben módosított munkaszerződések jellemzően nem magasabb béreket, hanem alacsonyabb foglalkoztatási óraszámot tartalmaznak, legjobb esetben is a 2011-es fizetésért. Ez azonban a dolgozók számára több ezer forintos nettó jövedelemcsökkenést jelent a kieső adójóváírás miatt - tette hozzá. Bertha Szilvia szerint a megemelt minimálbért sem tudják - mint fogalmazott, "vagy ha megtehetnék, akkor sem akarják" - kifizetni a munkáltatók, itt is a főállás helyett a részmunkaidőre történő bejelentést tekintik megoldásnak.

A politikus azt írta: sok esetben a vállalkozások inkább létszámcsökkentéssel próbálják a költségeket finanszírozható szinten tartani. Kérdésként vetette fel, hogy miként maradnak életben a szükséges dolgozói létszám nélkül a vállalkozások, és mekkora munkaügyi visszaélésekre vagy vállalkozói csődhullámra kell számítani. Bertha Szilvia úgy fogalmazott: a kormány megint adott egy nagy pofont mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. "Hogy a költségvetéssel mi lesz, nem tudni, hiszen a javasolt bérkompenzáció helyetti elbocsájtások és részmunkaidős foglalkoztatásra történő átjelentések miatt a tényleges bevételek előre megjósolhatóan messze elmaradnak majd a tervezettől" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!