Magyarország

2012.01.07. 17:05

A Liga az EDDSZ új elnökével egyeztetne

Budapest, 2012. január 7., szombat (MTI) - Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

Budapest, 2012. január 7., szombat (MTI) - Az Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

A Liga szombaton, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „a szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet”. Márpedig eszerint az EDDSZ 2010. február 11-i kongresszusának döntése, amely alapján Cser Ágnes az EDDSZ elnöke, semmis. Tehát az EDDSZ-nek jogerősen nincs elnöke - tette hozzá.

Mindezek ellenére Cser Ágnes továbbra is elnöki minőségében szövetséget alapított egy olyan, frissen alakult egészségügyi szakszervezettel, amelyet még be sem jegyzett a bíróság. Majd ügyvezető elnökként elnökválasztó kongresszust hívott össze, ahol a bizottság Cser Ágnes jelölte a szövetség elnöki tisztségére - fejtette ki a Liga.

A szakszervezet azt írta: miután az EDDSZ mostanáig nem jelezte hivatalosan kilépését, így a Liga Szakszervezetek továbbra is tagjának tekinti. Ennek keretében tagszervezetei belügyeibe nem szól bele, de azt elvárja, „hogy a jogerős bírósági ítélet nyomán keletkezett helyzetet törvényesen, demokratikus elvek és saját alapszabályuk adta keretek között mielőbb oldják meg” - fogalmazott a Liga Szakszervezetek.

December 10-én a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot.

Cser Ágnes ennek kapcsán december 16-án tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az ítélet szóbeli elhangzását követően ő addig az EDDSZ-elnökének tekinti magát, amíg kézhez nem veszi ezt az ítéletet. Ugyanakkor hozzátette: már intézkedett a rendkívüli kongresszus összehívásáról.

Másnap bejelentette, hogy egy másik szervezettel megalakították a hetedik magyar konföderációt, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

Cser Ágnes felidézte, hogy Gaskó István, a Liga elnöke levelében aggodalmát fejezte ki az új szövetség megalakulása miatt, szerinte ugyanis - a Ligával ellentétben - ez az új konföderáció nem tud majd hatékony érdekérvényesítési tárgyalásokat folytatni. Gaskó István még azt is felajánlotta, hogy a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete kifizeti az MSZ EDDSZ tagok jövő évi tagdíját, ha a Ligában maradnak - mondta Cser Ágnes.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!