Magyarország

2011.12.20. 07:42

OGY - Felmentést kapnak egyes közintézmények az energiaszolgáltatás kikapcsolása alól

Budapest, 2011. december 19., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében egyes közfeladatokat ellátó állami és önkormányzati intézmények felmentést kaphatnak a fűtési szezonra az energiaszolgáltatások fizetési hátralék miatti kikapcsolása alól.

Budapest, 2011. december 19., hétfő (MTI) - Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében egyes közfeladatokat ellátó állami és önkormányzati intézmények felmentést kaphatnak a fűtési szezonra az energiaszolgáltatások fizetési hátralék miatti kikapcsolása alól.

A képviselők 294 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek az erről szóló fideszes javaslat elfogadásáról.

A villamos energiáról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a kormány rendeletben határozza meg azoknak az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi, egészségügyi és közoktatási intézményeknek a körét, amelyek kezdeményezhetik, hogy fizetési késedelem estén se lehessen kikapcsolni az áram-, a gáz- illetve a távhőszolgáltatásból.

A moratórium legfeljebb az adott év október 15. és az azt követő év április 15. közötti időszakra terjedhet ki. A közintézmény fenntartója a moratórium ideje alatt keletkezett tartozásokért egyszerű kezesként felel.

A törvénymódosítás szerint a moratórium nem érinti a szolgáltatónak azt a jogát, hogy követelését bírósági vagy egyéb törvényes úton érvényesítse.

Ismételten akkor kezdeményezhet moratóriumot a kormányrendeletben meghatározott közintézmény, ha korábbi fizetési kötelezettségének már eleget tett.

A törvénymódosítás rendezi az MVM-csoport tulajdonában lévő elektronikus hírközlő hálózati elemek helyzetét is, azzal, hogy előírja: az "átviteli rendszerirányítónak", jelenleg a Mavirnak, rendelkeznie kell a tevékenységéhez szükséges kapacitású elektronikus hírközlő hálózati elemekkel is. Az indoklás szerint a törvénymódosítás rendez egyes kérdéseket azért, hogy elősegítse a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt keretében tervezett Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) létrehozását. Az NTG infrastruktúrájának alapját a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM Zrt.) optikai hálózata biztosíthatja, anélkül, hogy az a kormányzati célú hírközlési szolgáltató, azaz a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonába kerülne. A hálózati vagyon egységének, egységes fejlesztésének és üzemeltetésének biztosítása érdekében ez az elektronikus hírközlő hálózat az MVM Zrt. illetve az általa alapítandó elektronikus hírközlési leányvállalat tulajdona marad úgy, hogy a Mavirnak biztosítja a szükséges kapacitást.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!