Magyarország

2011.12.08. 14:02

A Terézanyukat nem lehet megállítani

Budapest - Első alkalommal osztották ki a Richter Aranyanyu Díjat: 73 ezren voksoltak a döntős Aranyanyukra.

Budapest - Első alkalommal osztották ki a Richter Aranyanyu Díjat: 73 ezren voksoltak a döntős Aranyanyukra.

Negyven éve szülész-nogyógyászként dolgozó szakorvosnő, meseregényeket író, sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató magyartanár, daganatos betegekkel foglalkozó, magát folyamatosan képző szakápoló – három nő, abból a hétből, akik átvehették az idén első alkalommal kiosztott Richter Aranyanyu Díjat.

A november 25-én átadott elismerést és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó kategóriában ítélték oda olyan nőknek, akik munkája nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. A díjat a Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa író alapította, kifejezetten nőknek.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Kategóriánként öt Aranyanyu került a döntőbe, közülük közönségszavazás és öttagú zsűri választotta ki a díjazottakat.

Richter Aranyanyu Díjasok

A közönségdíjat pedagógus kategóriában Szabóné Rozgonyi Krisztina budapesti óvónő vehette át. A háromgyermekes családanya fiáról 2007-ben kiderült, hogy leukémiás. Krisztina éjjel-nappal támogatta fiát a gyógyulásában és tartotta a lelket egész családjában, miközben a teljes embert kívánó hivatásában is képes volt helytállni. Az óvónőnek és tűzoltóként dolgozó férjének két gyermekükért is aggódniuk kellett, mert a beteg fiú őssejtdonora a húga volt.

Ebben a kategóriában a zsűri Bartos Enikő magyartanárnak ítélte oda az Aranyanyu Díjat, aki sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít a főváros XVIII. kerületében. Emellett Hinda Vichi néven regényeket ír – eddig három kötete jelent meg Meselovagok címmel. Nevéhez kötődik a Meselovagok Irodalmi Verseny alapítása és szervezése is, amely minden olyan gyermeknek szól, aki más prózaíró és szavaló megmérettetésen nem tudna részt venni.

Bartos Enikő egyedül neveli örökbefogadott kislányát.

Orvosnő kategóriában a nagyközönség választása Dr. Berényi Marienne osztályvezető foorvosnőre esett, aki a fővárosi Szent Margit Kórház fejlődésneurológiai osztályát vezeti, amely egyedülálló az egész országban. Nincs még egy ilyen speciális csapat, mely ezzel a területtel foglalkozik. Elsosorban terhesség alatt, szülés és születés közben, korai születés utáni időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálását és kezelését végzik.

A zsűri döntése alapján Dr. Roykó Mária kapta a kategória másik díját. A szülész-nőgyógyász főorvos negyven éve van a pályán: 1971 óta ugyanabban az intézményben, a tatabányai Szent Borbála Kórházban dolgozik. A nőgyógyászati osztály jelölte a díjra, mert szerintük generációk, rengeteg kismama és újszülött köszönheti a doktornőnek az életet és az egészséget.

Az egészségügyi szakdolgozó kategóriában a 25 éves Scheig Viktória kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől.

A pécsi Gyermekklinika neuropszichiátriai osztályán dolgozó nővér epilepsziás, depressziós, anorexiás, mentális zavarokkal küzdő és öngyilkosságot megkísérlő gyermekekkel foglalkozik. A díjra az egyik tinédzser korú, súlyos betegségekből felgyógyult egykori páciense jelölte.

A zsűri értékelése szerint a kategória másik Aranyanyu Díját a Bársonyoson élő Szűcs Gáborné szakápoló érdemelte ki, aki daganatos betegek kezelésével, gondozásával foglalkozik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szegény családból származik, ezért csak felnőttként tudott tanulni, de mindig is az egészségügyben szeretett volna dolgozni. Folyamatosan tovább képezte magát, és kitartásával elérte álmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!