Magyarország

2011.11.19. 13:23

WSF – Schmitt Pál az együttműködés fontosságát hangsúlyozta

Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - A Szegeden európai összefogással megépítendő szuperlézer-berendezés példáján keresztül az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Schmitt Pál köztársasági elnök a Tudomány Világfóruma (WSF) szombati zárónapján tartott beszédében a Parlamentben.

Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - A Szegeden európai összefogással megépítendő szuperlézer-berendezés példáján keresztül az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Schmitt Pál köztársasági elnök a Tudomány Világfóruma (WSF) szombati zárónapján tartott beszédében a Parlamentben."A szuperlézer megvalósítása ékes példája annak, hogy a tudomány nem csupán a versenyről, de az összefogásról is szól" – fogalmazott az államfő.

Schmitt Pál a felelősség fontosságát is kiemelte: "A World Science Forum éppen azt a szellemiséget képviseli, hogy az emberi teljesítőképesség határait feszegető tudomány felelős magáért az emberért. Ha az élet valamely szegmensét vizsgálja, nem mehet el az élet egésze mellett sem" – fogalmazott.

A köztársasági elnök szerint bár az egyes tudományterületeken komoly verseny zajlik a világban, a gyorsabb információcserének és a rugalmasságnak köszönhetően nagyobb lett a nyitottság is. Ez pedig a 21. század nagy tudományos erénye lehet, ha jól tudjuk használni – mutatott rá.

"Bennünk, magyarokban erős a hajlam, hogy a múlt eredményeit rávetítsük a jelenre, s azzal dicsekedjünk, amik valaha voltunk. Pedig a tudomány éppen arra tanít, hogy az ismeretek és az eredmények gyorsan elavulnak, hiszen alig néhány nanométerrel odébb már egészen új világ kezdődhet új ismeretekkel, új kérdésekkel. Igaz, komoly tartást ad, ha az örökségünk részeként számon tartjuk a nagy teljesítményeket. De a dicsőségre okot és a kritikára jogalapot csak a jelen eredményei és törekvései adhatnak" – hangoztatta Schmitt Pál.

A köztársasági elnök szerint a Tudomány Világfórumának létrejötte komoly fegyvertény. Úgy vélte, a fórum azzal emelkedik ki a különféle konferenciák sorából, hogy "a részletek útján, de az egészet vizsgálja. Vagyis a tudomány globális helyzetét, szerepét, lehetőségeit és felelősségét" – fogalmazott.

- MTI -


Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - Közös célnak nevezte a tudománnyal való párbeszéd fenntartását a globális problémák leküzdése érdekében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Tudomány Világfórumának (WSF) szombati zárónapján a parlamentben.


Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - Új korszak a globális tudományban címmel fogadták el a Tudomány Világfórumának (WSF) résztvevői a tanácskozás zárónyilatkozatát szombaton, a WSF utolsó napján az Országházban.  


Budapest, 2011. november 19., szombat (MTI) - A politika és a tudomány viszonyáról és a nemzetközi tudomány kihívásairól beszéltek a Tudomány Világfóruma (WSF) szombati zárónapjának délelőtti előadói a parlamentben.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!