Magyarország

2011.11.04. 14:23

Szakszervezeti demonstráció - Békésben négy, Vasban két helyszínen demonstrálnak

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Békés megyében négy helyszínen tartanak pénteken félpályás útlezárást. Vas megyében a 86-os számú főúton két helyen korlátozzák a forgalmat. Pest megyében a 4-es főúton nem okozott fennakadást a demonstráció, és Pécsen is rendben halad a forgalom.

Budapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Békés megyében négy helyszínen tartanak pénteken félpályás útlezárást. Vas megyében a 86-os számú főúton két helyen korlátozzák a forgalmat. Pest megyében a 4-es főúton nem okozott fennakadást a demonstráció, és Pécsen is rendben halad a forgalom.

 

Hoffmann Antal, a Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője az MTI-nek elmondta: tagjaik mintegy 37 gépjárművel vonultak fel a 47-es főútvonal Szarvas felől Békéscsabára bevezető szakaszára.

Nagy Károly, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének békéscsabai képviselője arról tájékoztatott, hogy a 47-es főútvonalon, Békéscsaba külterületén, az Orosháza, valamint a Békés felé vezető szakaszokon, továbbá Vésztőn tartanak félpályás útlezárást összesen 23 gépjárművel.

A rendőrség a szervezők kérésére biztosítja a helyszínt, illetve szükség esetén forgalomirányításai feladatokat lát el - mondta az MTI érdekelődésére Albert István, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Vas megyében a 86-os számú főúton Nemesbőd közelében, a Szombathely irányába vezető sávot 48 autó foglalta el 11 óra után, a forgalmat rendőrök irányítják, a járművek váltakozva haladnak, csupán három-négy perces várakozásra kell készülniük az arra haladóknak - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A demonstrálók autóin főleg a Liga szakszervezet zászlói és néhány transzparens volt látható, ezeken a "Nem tetszik a rendszer" és "Munka Törvénykönyve - Rabszolgamunka" feliratok olvashatók.

Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége regionális szervezetének képviselője az MTI-nek elmondta, hogy délután két órakor a demonstrálók átvonulnak a 86-os főút Petőfi-telephez közel eső részére, és a Körmend felé eső forgalmi sávot foglalják el, így lassítva a forgalmat, terveik szerint az esti sötétség beálltáig. Ott is rendőrök irányítják majd a forgalmat.

Pest megyében délelőtt nem okozott nagyobb fennakadást a 4-es főút, valamint a 400-as út üllői szakaszának forgalmában a demonstrálók félpályás útlezárása.

A 4-es főút Budapest felé vezető oldalát az üllői körforgalom előtt továbbra is 15 gépkocsi foglalja el. A helyszínen a Független Rendőr Szakszervezet, a büntetés-végrehajtás három szakszervezete, a Honvéd Szakszervezet, valamint a Szolidaritás mozgalom transzparensei láthatók.

Zoltán Gábor, a demonstráció helyi szervezője az MTI kérdésére elmondta, hogy terveik szerint az esti órákig maradnak a helyszínen. A rendőrség a 4-es főút érintett szakaszát - a péteri elágazástól az üllői körforgalomig - lezárta, a Szolnok irányából Budapest felé haladókat Péterinél Gyömrő irányába elterelik, csak a menetrend szerinti buszokat és a megkülönböztető jelzést használó járműveket engedik Budapest irányába.

A 400-as úton, Üllő belterületén a tüntetők tíz gépkocsija lassítja a forgalmat a főváros felé vezető oldalon. A helyszínt biztosító rendőrök elmondása szerint délelőtt nem történt rendkívüli esemény.

Pécsen - ahol helyi és országos szakszervezeti vezetők a Horvát Rendőr Szakszervezet elnökével tartottak közös sajtótájékoztatót és egyeztetést pénteken - továbbra sincs fennakadás a közlekedésben.

A 6-os főút Szigetvár felé vezető szakaszán mintegy ötven autó foglalta el a két sáv egyikét péntek délben. A tüntetés nem okozott fennakadást a közlekedésben. Pálfalvi Nándor, a Független Rendőr Szakszervezet baranyai választmányi elnöke azt mondta, hogy a kormány megalázza a rendvédelmi dolgozókat, nyugdíjasaikat pedig ingyenélőknek kiáltotta ki. Tarthatatlannak nevezte, hogy az ország vezetői a szakszervezetek helyére a kamarát állítanák, amelynek vezetőit nem maguk választják. Pach Dániel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnöke arról beszélt, hogy a nyugati országokban a szakszervezetekkel való egyeztetés nélküli döntéshozatalt már magyar mintának hívják. Hozzátette, horvát kollégáikkal közös megmozdulásokról egyeztetnek pénteken. Dubravko Jagic, a 15 ezer fős Horvát Rendőr Szakszervezet elnöke erőt és sikert kívánt a magyarországi szakszervezeteknek, és teljes támogatásáról biztosította őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!