Magyarország

2011.11.16. 08:52

Népszabadság - Az MSZP Iránytűje a nyolc év kormányzást is értékeli

Budapest, 2011. november 16., szerda (MTI) - Az utóbbi nyolc év szocialista kormányzását értékelő új fejezettel bővült a Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök által vezetett Programtanács Iránytű című dokumentuma - tudta meg a Népszabadság.

Budapest, 2011. november 16., szerda (MTI) - Az utóbbi nyolc év szocialista kormányzását értékelő új fejezettel bővült a Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök által vezetett Programtanács Iránytű című dokumentuma - tudta meg a Népszabadság.

A lap a szerdai számában Az MSZP az őszödi beszédről című cikkben azt írja, hogy ez az első alkalom, hogy "hivatalos MSZP-s dolgozatban" értékeljék az elmúlt két ciklus teljesítményét.

A Medgyessy-kormányról az új fejezet megállapítja például, hogy "a jóléti rendszerváltással" kárpótolni akarták nemcsak a rendszerváltás, hanem a jobboldali kormány jövedelem-átcsoportosításának veszteseit is, azonban hamar megmutatkoztak "politikánk korlátai, kiinduló helyzetértékelésünk illúziói" - idéz a Népszabadság a dokumentumból.

Nem ismerte fel a párt a társadalom "mélységi problémáit: azt, hogy a vesztesek tömege véglegesen vesztessé vált". A béremelést nem kapcsolták össze a színvonaljavító és szerkezetváltó reformokkal és a magyar gazdaság növekedési esélyeit túlbecsülték.

A problémákat látva a Medgyessy-kormány a költségvetési korrekció "elkerülhetetlen" eszközéhez nyúlt, ez azonban azt is jelentette, hogy a jóléti rendszerváltás kiteljesítése mögül elfogytak a szükséges források.

Az első Gyurcsány-kormányról a dokumentum megállapítja: a fejlesztések, a jó irányú szociális intézkedések és szerkezeti reformok terhe együtt ismét soknak bizonyult, ami a választások után újabb, ráadásul igen jelentős kiigazítási kényszert vont maga után. "Ennek mértékével sem az MSZP, de valószínűleg a kormány sem szembesült idejekorán. A lap így folytatja a dokumentum ismertetését: "2006-ban ugyan nem ígéretdömpinggel, hanem fejlesztési tervekkel kampányoltunk, de nem merült fel, és így nem is kapott hangot a kényszerű takarékosság..."

A második Gyurcsány-kormányról a dokumentumban az olvasható a lap ismertetése szerint: az életminőséget javító szerkezeti reformok és a szociális biztonság megőrzése a hiánycsökkentés időszakában összeegyeztethetetlen volt. Súlyos hiba volt, hogy az őszödi beszédben foglaltak nem kerültek jóval előbb nyilvánosságra.

Az előkészítetlen politikai fordulat, az őszödi beszéd manipulatív hatása és a körülötte tudatosan gerjesztett politikai hisztéria erőszakos zavargásokhoz vezetett, amelyek kezelésében a hasonló helyzetekre tökéletesen felkészületlen rendfenntartó erők hibákat is követtek el. Az ellenzék mindvégig süketnek tettette magát a beszéd igazságaival, a változások szükségességével szemben.

A dokumentum szól arról is, hogy az MSZP bizalmi viszonyait máig mérgezi, hogy a nemzetbiztonsági szervek nem tudták vagy nem akarták felderíteni a kiszivárogtatás körülményeit.

Ezután az MSZP egyedül maradt a reformokat illetően, és "mivel párbeszédre nem volt esélye, olyan tempóban próbált változtatásokat keresztülvinni, ami önmagában is megsokszorozta a hibalehetőségeket" - ismerteti a Népszabadság az Iránytű újabb fejezetét.

Ugyanakkor az MSZP reformteljesítményei eredményeket is hoztak. Az Iránytű szerint a párt helyesen ismerte fel az esélyegyenlőtlenséget konzerváló és költséges intézményrendszer változtatásának elkerülhetetlenségét, ami akkor is igaz, ha a "kivitelezés kapkodó, a tempó és a módszerek gyakran erőltetettek, felülről diktáltak, a szövetségkeresés pedig kudarcos volt". A szocialisták büszkék arra, hogy a legtöbb befektetés az MSZP-kurzus alatt érkezett, ők építették a legtöbb autópályát, szocialista időben csatlakozott az ország az unióhoz és, hogy "kezelhetetlenné váló társadalmi konfliktusok nélkül juttattuk ki az országot a gazdasági világválság első hullámának kríziséből".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!