Magyarország

2011.11.16. 13:43

Német kamion, görög sofőr, iraki határsértők Ártándnál

Ártánd, Biharkeresztes, Debrecen - Kedden délután az Ártándi közúti határátkelőhelyen belépésre jelentkezett egy görög állampolgár által vezetett, német honosságú kamion.

Ártánd, Biharkeresztes, Debrecen - Kedden délután az Ártándi közúti határátkelőhelyen belépésre jelentkezett egy görög állampolgár által vezetett, német honosságú kamion.

Az ellenőrzést végző éber útlevélkezelő figyelmét felkeltette, hogy a kamion honossága és a sofőr állampolgársága egymástól eltér.

A határrendész gyanúját az a körülmény is tovább erősítette, hogy a szigetelő anyagot szállító kamion Görögországból Németországba (München) tartott.

Az útlevélkezelő gyanúja beigazolódott: az átkelőhelyen üzemelő szívdobbanás érzékelő és röntgen készülékek a kamionban több személyt érzékelt. A határrendészek által elvégzett alapos ellenőrzés során a kamion alváza és a pótkerék között kialakított rejtekhelyen elbújtatva négy férfi, önmagukat irakiaknak valló határsértő került feltalálásra.

Egyikük már ájult állapotban volt, így hozzá azonnal mentőt kellett hívni az átkelőhelyre és orvosi ellátásban részesítették. A 16 és 20 év közötti határsértők, okmányok nélkül akartak a Magyar Köztársaság területére, illegálisan belépni. Az eredményesen végrehajtott magyar-román közös határforgalom ellenőrzés azonban megakadályozta a schengeni területre történő bejutásukat.

A görög állampolgár sofőrrel szemben embercsempészés, míg az irakiakkal szemben tiltott határátlépés miatt a román hatóságok folytatják le az eljárást.

- A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség tájékoztatása alapján: Kelemen Éva r. hadnagy, sajtószóvivő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!