Magyarország

2011.11.11. 17:02

Kulcsár-ügy - Százmilliókat forgatott az Energia Alapítvány vezetője az elsőrendű vádlottnál

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - Százmilliókat forgatott egy ismert baloldali politikus magánszemélyként, illetve az Energia Alapítvány elnökeként Kulcsár Attilánál - derült ki a brókerper pénteki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon (FB).

Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) - Százmilliókat forgatott egy ismert baloldali politikus magánszemélyként, illetve az Energia Alapítvány elnökeként Kulcsár Attilánál - derült ki a brókerper pénteki tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon (FB).

 

Kulcsár Attila és társai ügyében azért folyik büntetőper, mert az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozójaként rendkívül magas hozamokat ígérve offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, és ezzel sokmilliárdos kárt okozott.

A pénteken tanúként meghallgatott egykori politikus, aki korábban a parlament gazdasági bizottságának elnöke is volt, a tárgyaláson nem járult hozzá ahhoz, hogy a sajtóban leírják a nevét. Elmondta, hogy 1999 és 2001 között az alapítvány mintegy 200 milliót, ő pedig magányszemélyként több mint 100 milliót bízott vagyonkezelés, portfoliómenedzselés címén a K and H Equitiesre az ott dolgozó Kulcsár Attilán keresztül. Azért fordult Kulcsárhoz, mert elégedetlen volt a többi pénzintézetnél ajánlott hozamokkal és kiszolgálással. Kulcsár és az általa ígért hozamok eleinte megfelelőek voltak, ám az feltűnt a tanúnak, hogy 2002 őszén hiába kért a brókertől számlaegyenleget. A tárgyaláson a tanú elé tártak banki tranzakciókról szóló bizonylatokat, melyeken a tanú aláírása szerepelt, ám ő határozottan állította, hogy azok csak hasonlítanak a kézjegyére, de ilyen papírokat nem írt alá, ilyen tranzakciókhoz nem járult hozzá. A tanú elmondta: az eljárás során számára az derült ki, hogy a befektetett pénz rövid idő után eltűnt, bizonyos iratokra pedig odahamisították a nevét, ezért feljelentést is tett. A pénzintézettel ő 2008-ban, az alapítvány pedig csak 2010-ben tudott megegyezésre jutni.

Az egykori politikus valamennyi jelenlévő vádlottat ismerte, Kulcsár pedig tegezte őt, mint ahogy Forró Tamás újságíró is, aki az ügy vádlottjaként indulatosan faggatta a tanút arról: vajon emlékszik-e, hogy ajánlotta neki Kulcsárt brókernek. A tanú elmondta, hogy az újságíró a kérdésére talán említette neki Kulcsár nevét, amikor brókert keresett, majd a botrány kipattanása után haragudott is Forróra, mert sokat vesztett az ügyön, de ma már tudja, hogy minderről nem Forró tehet.

Kulcsár korábban ügyfeleit három kategóriába sorolta, e szerint voltak olyan befektetők, akik nem tudtak a törvénytelenségekről, voltak, akiknek a körülményekből - például, hogy milliókat hoz nekik kézpénzben egy taxis - egyértelműen tudniuk kellett, hogy nem törvényes ügyletekről van szó, egyes ügyfelei pedig már eleve azzal keresték meg, hogy hallottak a nála elérhető kiugróan nagy hozamról, az pedig nem érdekli őket, hogy miként tesz rá szert Kulcsár. A szóbeli háttér-megállapodásokban Kulcsár - korábbi vallomása szerint - óriási sikerdíjakat ígért egyes ügyfeleinek, akik a vádlott szerint nem nevezhetik magukat becsapottaknak, megtévesztetteknek. Kulcsár egy korábbi tárgyaláson több tucatnyi sikerdíjas ügyfelét nevezte meg, köztük például Karl Imre volt szocialista politikust és Pintér Dezsőt, a TV2 korábbi elnökét. Akkor az elsőrendű vádlott megjegyezte azt is, hogy vannak olyan egykori ügyfelei, akik hasonló háttér-megállapodások miatt a vádlottak padjára kerültek.

Kulcsár Attila és társai ellen a vád jelenleg sikkasztás - bár a vádhatóság szokatlan módon a vádemelés után fél évtizeddel, 2010-ben a másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla előtt lehetséges minősítésként felvetette a csalást is -, valamint a vádiratban szerepel még pénzmosás, orgazdaság és okirat-hamisítás.

A vádlottak között vannak Kulcsár egyes ügyfelei, magánszemélyek, illetve állami vállalatok korábbi vezetői. A K and H Bank dolgozói közül ugyanakkor Kulcsáron kívül egyedül a volt elnök-vezérigazgató, Rejtő E. Tibor ül a vádlottak padján, és az FB első fokon őt is felmentette a vádak alól. Abban a két és fél évvel ezelőtt kihirdetett nem jogerős döntésben Kulcsár 8 évet és 230 millió forintos pénzbüntetést kapott, több vádlott-társát pedig letöltendő szabadságvesztéssel, illetve több tíz- vagy százmilliós pénzbüntetéssel sújtották.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly tavasszal megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és az eljárás megismétlésére utasította az FB-t.

A sokkmilliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila és társainak büntetőperében a megismételt elsőfokú eljárás december 3-án kezdődött az FB-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!