Magyarország

2011.11.16. 12:22

Jegyzet: Valódi alternatíva kell

<em>Fizetőssé válhat a bölcsődei ellátás egy törvénytervezet szerint: ha elfogadják, nem csak az étkezésért kell fizetni, hanem a gondozásért külön személyi térítési díjat is a három éven aluliak esetében. Ez azonban minden bizonnyal még jobban megnehezítheti a kisgyerekes családok életét és a nők munkaerőpiacra való visszatérését. A bölcsődei dolgozók szakszervezete már kifejezte tiltakozását a tervezet ellen.</em> <strong>Üveges Szilvia jegyzete</strong>

Fizetőssé válhat a bölcsődei ellátás egy törvénytervezet szerint: ha elfogadják, nem csak az étkezésért kell fizetni, hanem a gondozásért külön személyi térítési díjat is a három éven aluliak esetében. Ez azonban minden bizonnyal még jobban megnehezítheti a kisgyerekes családok életét és a nők munkaerőpiacra való visszatérését. A bölcsődei dolgozók szakszervezete már kifejezte tiltakozását a tervezet ellen. Üveges Szilvia jegyzete

Mindez annak fényében igen elgondolkodtató, hogy másról sem lehet hallani, mint a tragikus hazai demográfiai helyzetről.

Arról, hogy a fiatalok nem vállalnak (elég) gyereket. S ha mégis, az édesanyákat aztán nem szívesen veszik vissza munkahelyükre, vagy – ha oda nem mehetnek – nagyon nehezen tudnak újra elhelyezkedni. A nagyszülők a megemelt nyugdíjkorhatár miatt sok családban még dolgoznak, azaz rájuk sem számíthatnak az ifjabb generációk gyermekfelügyelőként. Maradna a bölcsőde – a térítési díjjal viszont akár ez a megoldás is elérhetetlenné válhat sokak számára. (A férőhelyek alacsony száma miatt persze eddig sem tudtak annyian élni e lehetőséggel, mint ahányan szerettek volna, illetve ahány családnak szüksége lett volna rá.)

A gyes döbbenetesen kevés – nem csoda, ha sokan a baba hároméves kora előtt újra dolgozni szeretnének. Ehhez azonban a többségnek elérhető, valódi alternatívát jelentő bölcsődei férőhely kell.

Üveges Szilvia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!