Magyarország

2011.11.08. 14:51

Hurghadai baleset – Vezérkari főnök: az azonosítások után indulnak az áldozatokért

Budapest, 2011. november 8., kedd (MTI) – Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2011. november 8., kedd (MTI) – Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök.

Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bízta meg Benkő Tibort azzal, hogy a Magyar Honvédség készüljön fel az egyiptomi buszbaleset tizenegy magyar halálos áldozatának hazaszállítására.

A vezérkari főnök kiemelte: a honvédség feladata csak a szállítás megszervezése és végrehajtása, így másról - például a sérültek állapotáról - nem rendelkezik információkkal.

Benkő Tibor a szállítás pontos idejét még nem tudta közölni, mivel - mint jelezte - az az egyiptomi hatóságoktól függ. Azt viszont elmondta, hogy a katonai gépek várhatóan a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkeznek majd. Kérdésre válaszolva kitért arra: az AN-26-os repülőgépek többfunkciósak, személy- és teherszállításra egyaránt alkalmasak, így csak rendeltetésszerű átalakításra volt szükség.

Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az egyik busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője hétfő esti, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a sérültek hazaszállítása nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy halálos áldozat közül eddig hármat azonosítottak.

Kveck Péter kairói nagykövet kedden az MTI-t arról tájékoztatta: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba megérkezett szakértői már megkezdték a hurghadai buszbaleset áldozatainak azonosítását. Számítások szerint ez 1-2 napon belül befejeződhet, azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani - tette hozzá.

Az Uniqa Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító azt közölte, hogy kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit, míg az Európai Utazási Biztosító Zrt. - amelynek a jelenlegi adatok szerint egy biztosítottja volt az utazók között, és ő meghalt - a Magyar Honvédség közreműködésével szállítja haza a holttestet.

Az MTI helyszínen tartózkodó különtudósítója úgy tudja: az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) kórházában eddig ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!