Magyarország

2011.11.26. 11:38

Ellenzéki összefogással fordulna az Alkotmánybírósághoz az LMP

Budapest, 2011. november 26., szombat (MTI) – Schiffer András nyílt levélben kérte fel az ellenzéki frakcióvezetőket, hogy januárban közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság (Ab) előtt fekvő ügyeket, amelyekben a három pártnak egyezik az álláspontja.

Budapest, 2011. november 26., szombat (MTI) – Schiffer András nyílt levélben kérte fel az ellenzéki frakcióvezetőket, hogy januárban közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság (Ab) előtt fekvő ügyeket, amelyekben a három pártnak egyezik az álláspontja.Az LMP frakcióvezetője az Ab épülete előtt tartott szombati sajtótájékoztatóján kezdeményezését azzal indokolta, hogy az új alkotmánybírósági törvény miatt januártól „nemcsak az egyszerű állampolgárok, de az egyszerű parlamenti képviselők” sem fordulhatnak a testülethez.

A politikus különösen súlyosnak nevezte a helyzetet, mert véleménye szerint jelenleg a parlament éppen egy olyan törvényt készül elfogadni, amely „az emberek totális megfigyelését teszi lehetővé”, miközben a kormánytöbbség „most veri keresztül (…) a kizsákmányolás törvénykönyvét”.

Egyúttal cinikusnak nevezte azt, hogy az új alkotmánybírósági törvény alapján a képviselők egynegyede fordulhat az Ab-hez. Számításai szerint az ellenzék esetében ehhez a teljes szocialista és jobbikos frakciókon kívül szükség van még néhány további képviselőre is.

Schiffer András úgy fogalmazott, hogy a Fidesszel "saját fegyverével" kell szembeszállni, és élni kell azzal a lehetőséggel, amiről feltehetően a kormánytöbbség sem gondolta, hogy az ellenzék használni fogja. Ezért arra kérte Mesterházy Attila szocialista és Vona Gábor jobbikos frakcióvezetőt, hogy január első hetében közösen nyújtsák be újra azokat az Alkotmánybíróság előtt fekvő kéréseket, amelyekben a három pártnak egybeesik az álláspontja.

Matolcsy Györgynek szednie kellene a sátorfáját”- reagált egy kérdésre válaszolva a nemzetgazdasági miniszter péntek esti szavaira. Hozzátette: Matolcsy György péntek esti nyilatkozata után kiderült, másról tájékoztatta a nyilvánosságot, mint amiről a közgazdászokkal tárgyaltak. A frakcióvezető szerint egy ilyen kritikus helyzetben ez „megengedhetetlen felelőtlenség”.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!