Magyarország

2011.11.24. 12:59

Díjemelésekről döntött a debreceni közgyűlés

Debrecen, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Díjemelésekről döntött csütörtöki ülésén a debreceni közgyűlés: a cívisvárosban jövőre drágul a parkolás, a tömegközlekedés, a temetkezés, a kéményseprés, valamint emelkednek a víz- és csatornadíjak.

Debrecen, 2011. november 24., csütörtök (MTI) - Díjemelésekről döntött csütörtöki ülésén a debreceni közgyűlés: a cívisvárosban jövőre drágul a parkolás, a tömegközlekedés, a temetkezés, a kéményseprés, valamint emelkednek a víz- és csatornadíjak.

A parkolási díjszabás esetében a városvezetés célja a járműforgalom csökkentése a belvárosban, illetve a jelenleg többnyire veszteségesen működő mélygarázsok használatának ösztönzése. A parkolóházakban így jövőre nem lesz áremelés - mondta Pajna Zoltán (Fidesz) alpolgármester.

A belvárosi kiemelt övezetben az emelés nettó mértéke 3,6 százalék. A jövő évi adóváltozások miatt azonban a parkolókat igénybe vevők 10 százalékot meghaladó drágulást fognak érzékelni, egy óra parkolás 380-ról 420 forintra drágul. Az I-es övezetben 300-ról 320 forintra emelkedik az ár, míg a II-es övezetben 150 forint marad.

A parkolási rendszer mellett a debreceni tömegközlekedést is üzemeltető DKV Zrt. a vonaljegyek nettó árát 2,1 százalékkal, a havi bérletekét pedig 3,3 százalékkal növeli a jövő év elejével. Egy vonaljegyért elővételben így 270 helyett 290 forintot, egy havi bérletért 6100 helyett 6400 forintot, egy nyugdíjas- és tanulóbérletért pedig 3300 helyett 3500 forintot kell fizetni januártól.

Az évek óta jelentős nyereséggel működő Debreceni Vízmű Zrt. jövőre mind a víz-, mind a csatornaszolgáltatás esetében havi 100-100 forintos alapdíjat vezet be. Papp László (Fidesz) alpolgármester szerint ez éves szinten mintegy 5 százalékos díjemelkedésként jelentkezik.

A temetkezési szolgáltatás, illetve a kéményseprés nettó 3,9 százalékkal drágul a debreceni közgyűlés döntése értelmében.

A közgyűlés az ülésen előzőleg módosította a költségvetési rendeletet, mert - elsősorban az ingatlaneladások sikertelensége miatt - az idén csaknem négymilliárd forintos bevételkiesés sújtja a debreceni önkormányzatot.

A képviselők elfogadták továbbá a háromnegyed éves költségvetési beszámolót. A vitában az ellenzéki képviselők azt mondták, hogy a fideszes városvezetés szerintük rosszul tervezte meg a költségvetést. Pajna Zoltán alpolgármester elismerte, hogy az önkormányzat "nincs jó helyzetben", nem tudja magát függetleníteni a gazdasági helyzettől, de azt mondta: a városi intézményrendszer működtetése és a városüzemeltetési feladatok ellátása nincs veszélyben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!