Magyarország

2011.10.26. 14:46

Új baloldali pártot szervez a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) - Új baloldali párt szervezésébe kezd a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom –jelentették be a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Budapest, 2011. október 26., szerda (MTI) - Új baloldali párt szervezésébe kezd a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom –jelentették be a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

 

Istvánffy András, a 4K! koordinátora azt mondta: terveik szerint 2012 májusában tartja alakuló kongresszusát az új baloldali patrióta párt, amelyre megfogalmazása szerint azért van szükség, mert "a Fidesz, miközben új politikai rendszert épít, egyszerre folytat jogállam-korlátozó, autoriternek nevezhető politikát, ami gazdaságilag szegényellenes, illetve a megrendült alsó-középosztályt sújtó politikával párosul."

Szerinte baloldali válaszra van szükség, amire a korábbi kormányzás súlya és a belső válságai miatt megrendült baloldal erre nem képes. Mint mondta, ezért is indulhatott el egy erős, parlamenten kívüli civil mozgalom, s ennek logikus továbblépése, hogy a mozgalomnak az a szárnya, amely nem kíván a civil keretek között maradni, szervezett formát öltsön.

Istvánffy András történelmi lehetőségnek nevezte, hogy egy új, friss erő újítsa meg a baloldalt, amelynek önmeghatározásakor nem kell küzdenie a kommunista diktatúra árnyaival. Szerinte a negyvenes évek végétől, amikor erőszakkal egyesítették a szociáldemokrata és a kommunista pártot, a magyar baloldalt egy nagy politikai tömb uralja, s aki ebből kiszállt, "eltűnt a politikai süllyesztőben". Hozzátette: ez a helyzet az utóbbi hetekben változott meg visszavonhatatlanul, szavai szerint ez a politikai tömb "felrobbant".

A pártalakítási folyamatról elmondta: a 4K! azt elindítja, s az új párt határozza meg saját nevét, programját, alapszabályát azok szerint az alapelvek szerint, amelyeket a mozgalom most kijelöl. Hozzáfűzte: ez a párt hangsúlyozottan baloldali, szociáldemokrata karakterű kíván lenni, elsősorban a munkavállalókat és azokat kívánja képviselni, akiknek egyre kevesebb esélyük van arra, hogy a munkavállalók közé tartozzanak. A párt újszerűségének nevezte, hogy valóban a társadalomba ágyazott lesz.

Rövid távú célnak az ellenzék demokratikus erőinek összefogását nevezte, mert szerinte "az Orbán-rendszert csak egy széles ellenzéki összefogás tud leváltani". A hosszú távú cél - mondta - a negyedik köztársaság és egy valós társadalmi konszenzuson alapuló alkotmány létrehozása, amely fel tudja váltani a jelenlegi "egypárti alkotmányt".

Nagy András szóvivő újszerűnek nevezte a pártalapítási folyamatot. Héttagú előkészítő bizottságot hoznak létre, amely koordinálja a szervezési feladatokat, a programjavaslat elkészítését.

Vekerdy Panni, a szerveződés másik szóvivője azt emelte ki, hogy a tagság által elfogadott pártprogramban rögzítik a párt alapelveinek, világnézetének sarokköveit, s így a politikai palettán "ne mozoghassanak ide-oda", ahogy szerinte a jelenlegi pártok teszik. Hangsúlyozta: nem választási programról van szó, de az is felkészül 2014-re.

Nagy hangsúlyt fektetnek az alapszabályra, meg akarják akadályozni, hogy túlzottan centralizált párt alakuljon, illetve hogy az alapszabályból adódóan "helyi kiskirályságok" jöhessenek létre.

Vekerdy Panni szerint generációs váltásra van szükség. Úgy fogalmazott: "Nem fogják azok megoldani a problémáinkat, akik az előző rendszerben szocializálódtak, hiszen önmaguk is a probléma részét képezik."

Kérdésre válaszolva Istvánffy András arról is beszélt, hogy a 4K! szorosan együttműködött az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook- csoporttal, amely továbbra is civil mozgalom marad, de támogatja, ha párt alakul mellette. A Demokratikus Koalícióval kapcsolatban azt mondta: azt a régi baloldali rendszer részének tartják. "Szoros együttműködést a közeljövőben biztos, hogy nem képzelünk el Gyurcsány Ferenc pártjával" –jelentette ki, ugyanakkor hozzátette: "a 2014-es választásokra a lehető legszélesebb koalícióval kívánunk együttműködni", ez még a jövő kihívása lesz.

Beszélt arról is, hogy véleményük szerint a harmadik köztársaság igazi megingása 2006-ban kezdődött, amikor a politikai válság általános legitimációs válsággá vált. Istvánffy András szerint Gyurcsány Ferencnek akkor le kellett volna mondania a miniszterelnökségi posztróll, hogy helyreállítsa a politikai elitbe vetett hitet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!