Magyarország

2011.10.25. 16:29

Megkezdődött a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatásáról indított per Gyulán

Gyula, 2011. október 25., kedd (MTI) - A Békés Megyei Bíróságon megkezdődött kedden a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló polgári peres eljárás tárgyalása.

Gyula, 2011. október 25., kedd (MTI) - A Békés Megyei Bíróságon megkezdődött kedden a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló polgári peres eljárás tárgyalása.

 

A Békés Megyei Főügyészség a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását indítványozta keresetében, a keddi tárgyaláson az ügyészség indítványát, illetve az alperes ellenkeresetét hallgatta meg a Mucsi Erika vezette tanács.

A főügyészség álláspontja szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, amelyet korábban a megyei bíróság bejegyzett, "túllépett" az alapszabályában megfogalmazott céljain.

A főügyészség azt állapította meg, hogy az egyesület tagjai az idén tavasszal Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon egyenruhában és alakzatban vonultak fel, megsértették a helyi romák méltósághoz és élethez való jogát, fenyegetően léptek fel, és ezzel - egyebek mellett - félelmet keltettek a helyi romák körében annyira, hogy egy részük elköltözött, vagy gyermekeiket nem merte iskolába járatni.

Álláspontja alátámasztására az ügyészség egy DVD-t is bemutatott a bíróságon: a többórás felvételeken az egyesület fekete egyenruhába öltözött tagjainak felvonulása, illetve az érintett településeken a Jobbik által szervezett gyűlések láthatók.

Az ügyészség szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület visszaélt az egyesület alapításáról szóló alkotmányos joggal, mely azt is kimondja, hogy egy egyesület alapítása nem vezethet mások emberi jogának és szabadságának korlátozásához.

Borbély Andrea, az alperes egyesület jogi képviselője az MTI érdeklődésre elmondta: a bíróságot az eljárás során arra kéri majd, hogy bizonyítottság hiányában utasítsa el az ügyészség keresetét. Mint mondta, nem a média által készített beszámolókra kell alapozni a bizonyítási eljárást, hanem az egyesület tagjai konkrét tevékenységének megítélésére. Szerinte ugyanis az ügyészség indítványát szinte kizárólag olyan sajtóbeszámolókra alapozta, amelyek szubjektív nyilatkozatokra, politikusok kijelentéseire, és nem az egyesület tényleges tevékenységére épültek. Az ügyvéd ezért arra kívánja felszólítani a bíróságot, hogy az egyesület, illetve tagjainak tényleges tevékenysége alapján hozzon ítéletet.

László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület elnöke az MTI-vel azt közölte a tárgyaláson, hogy nem számít a feloszlatásra. Szerinte a tagok soha nem követtek el törvénysértéseket, sőt segítettek egy-egy településen a közrend és a közbiztonság helyreállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!