Magyarország

2011.10.18. 17:03

Médiatanács: számos rádió számolhat díjcsökkentéssel jövőre

Budapest, 2011. október 18., kedd (MTI) - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 68, hosszabb távú szerződéssel rendelkező helyi és körzeti rádió frekvenciadíját csökkenti jövőre - mondta a tanács szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2011. október 18., kedd (MTI) - A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 68, hosszabb távú szerződéssel rendelkező helyi és körzeti rádió frekvenciadíját csökkenti jövőre - mondta a tanács szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiricsi Karola közölte: az új médiatörvény egységesíti a frekvenciadíj-számítást, alapul véve a vételkörzetben élők számát, amelyet az adott térség vásárlóereje módosít. Mindez megszünteti az eddig meglévő egyenlőtlenségeket, amelyek a többi közt azt eredményezték, hogy míg egy budapesti frekvenciáért lakosonként 16 forintot, addig egy másik fővárosiért 78-at fizettek a médiaszolgáltatók.

 

Az új számítási módot azokra nem kellene alkalmazni, akiknek még 2012 után is él a szerződése, a médiatanács azonban múlt héten úgy döntött: 68 ilyen rádió mégis számolhat díjcsökkenéssel, míg 12 élő szerződéssel rendelkező rádió díjtétele nem változik, annak ellenére, hogy az új számítás szerint növelni kellene azt.

A döntés eredményeként a hatósághoz mintegy 85 millió forinttal kevesebb frekvenciadíj folyik be.

A szóvivő elmondta még: az új díjszámítási mód a mintegy 150 helyi és körzeti rádió - amelyből 59 pályáztatása folyamatban van, és 80 szerződése él még hosszabb távon - 80 százalékát kedvezően érinti.

Kiricsi Karola emlékeztetett arra is, hogy a díjtételi reformnak köszönhetően a médiatanács már az év elejétől átlagosan 25 százalékkal csökkentette a frekvenciadíj számítás alapjául szolgáló bázisdíjat. Míg korábban átlagosan 30 forintot fizetett egy rádió egy évre lakosonként, az idei évtől alkalmazott számítások szerint 2012 év elejére már csak átlagosan 23 forintot.

A jelenleg pályáztatást alatt álló 59 frekvencia esetében 44 rádió díja csökken, míg 15-é emelkedik. Az öt pályáztatás alatt lévő budapesti frekvencia közül pedig háromnál eredményez díjcsökkentést, míg kettőnél, a 95.3 és a 103,9 MHz-es esetében díjnövekedést. Kiricsi Karola kiemelte a két drágább budapesti frekvenciáért is 16 pályázó szállt versenybe.

Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a tájékoztatón arról számolt be, hogy a 15 év feletti lakosság 87 százaléka hallgat rendszeresen rádiót, naponta átlagosan több mint négy órás időtartamban. A gazdasági válság a rádiós szektort igen nehéz helyzetbe hozta, a médiatanács ezért is tartotta fontosnak a díjtételek csökkentését és egységesítését, valamint a számítás átláthatóvá tételét.

Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy a frekvenciadíj-reformot mintegy két évvel ezelőtt kezdeményezte az egyesülete még az Országos Rádió és Televízió Testületénél. A mintegy 60 tagot számláló tömörülés elnöke szerint ugyanis a csaknem 270 rádiót magába foglaló piacon számos ellentmondás élt.

Hozzátette: azt javasolták, hogy a díjszámításnál a hatóság vegye figyelembe a gazdaság eltartó képességét is. Hangsúlyozta: végre született egy olyan médiapolitikai döntés, amely a szinte 100 százalékos magyar tulajdonban lévő, mikro és kisvállalkozásokat tömörítő helyi rádiósok számára kedvező helyzetet teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!