Magyarország

2011.10.03. 12:28

Külföldi sajtó Magyarországról - Sme: Utcán Orbán hívei

Pozsony, 2011. október 3., hétfő (MTI) - A szlovák napilapok terjedelmes riportokban számolnak be a szombati budapesti kormányellenes tüntetésről.

Pozsony, 2011. október 3., hétfő (MTI) - A szlovák napilapok terjedelmes riportokban számolnak be a szombati budapesti kormányellenes tüntetésről.

 

A Pravda című baloldali napilap úgy látja: az a tény, hogy a lengyel szakszervezetektől kikölcsönzött Szolidaritás néven a kormányellenes tüntetők ernyőszervezetet alakítottak, "világosan mutatja, hogy úgy, ahogy a nyolcvanas években, most is a kormány megbuktatására megy ki a játék". Elemzőkre hivatkozva, a lap azt írja: nem valószínű, hogy az utca nyomására Orbán Viktor változtatna politikáján.

A liberális Sme napilap "Utcán Orbán hívei" cím alatt kommentárban is foglalkozik a tüntetéssel. Peter Morvay, a szerző szerint a tüntetőknek igazuk van abban, hogy "a kormány gazdaságpolitikájának nagyobbik része - beleértve azt a részt is, amely állítólag a gazdaság megmentésére szolgál - dilettáns és kaotikus". Igazuk van abban is, hogy mindezt a kormány és a miniszterelnök "autoriter módon" érvényesíti, nem konzultál sem az ellenzékkel, sem a szociális partnerekkel, s a nem kormánypárti szakértőket sem hallgatja meg.

Az újság ugyanakkor rámutat: a most Orbán távozását követelő szakszervezeti vezetők ugyanazok az emberek, mint azok, akik Orbánt korábban hatalomra segítették, amikor közösen megakadályozták és elutasították a reformokat, holott azok akkoriban még kevésbé lettek volna fájdalmasak, mint ma.

Azok többsége, akik ma a miniszterelnököt szidják, korábban aktívan segített neki terjeszteni a "téveszméket", miszerint lehetséges tovább élni az "elhízott állammal és a nem hatékony közkiadásokkal". Ezek az emberek abban bíztak, hogy istenadta joguk megtartani a Kádár-korszak vívmányait, amelyekre oly büszkék voltak, holott azok a nyugati kölcsönökön alapultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!