Magyarország

2011.09.08. 14:31

Jegyzet: Bonthatjuk a pezsgőt?

<em>Egy pezsgőbontást megér! - így kommentálta az egyik hazai vezető elemző a svájci jegybank azon keddi döntését, hogy a frank árfolyamát az 1,20-as euró/frank árfolyamon rögzíti.</em>&nbsp;<strong>Petneházi Attila jegyzete</strong>

Egy pezsgőbontást megér! - így kommentálta az egyik hazai vezető elemző a svájci jegybank azon keddi döntését, hogy a frank árfolyamát az 1,20-as euró/frank árfolyamon rögzíti. Petneházi Attila jegyzete

Ez a magyar devizahitelesek számára a gyakorlatban azt jelenti, hogy a frank/forint árfolyam a következő hetekben, hónapokban tartósan a 230-as szint körül maradhat. Az árfolyamrögzítés eredményeként ugyanis viszonylag fix euró/frank árfolyammal lehet számolni, mivel a frank/forint árfolyamát csak az euró/forint kurzus változása fogja érdemben befolyásolni, ami viszont kisebb ingadozást mutat.

Ha van olyan hír, ami a nyakig eladósodott magyar családokat kimozdíthatja abból az apátiából, amibe az elmúlt hónapokban süllyedtek, hát ez az. Hiszen nem csupán arról van szó, hogy az esetenként 70-80 százalékkal is elszaladt törlesztőrészlet az intézkedés kapcsán akár 20-30 százalékkal mérséklődhet, hanem például az árfolyamgát választásáról is nagyobb biztonsággal dönthet az adós. Számítások szerint ugyanis tartós 240 forintos frankárfolyam alatt három év múlva "csak" a törlesztőrészlet nő, a futamidő marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!