Magyarország

2011.09.22. 21:09

Gyenesei István: nincs botrány, csak alaptalan vádaskodás

Kaposvár, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Gyenesei István nem kíván távozni a Somogy megyei közgyűlésből, a Somogyért Egyesület elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, nem tud semmiféle botrányról, csak alaptalan vádaskodásról.

Kaposvár, 2011. szeptember 22., csütörtök (MTI) - Gyenesei István nem kíván távozni a Somogy megyei közgyűlésből, a Somogyért Egyesület elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, nem tud semmiféle botrányról, csak alaptalan vádaskodásról.

Előzőleg Jakó Gergely, a Fidesz Somogy megyei szervezetének elnöke arra szólította fel Gyenesei Istvánt, hogy egy a napokban kitört, a személyét érintő botrány miatt, "haladéktalanul távozzon a közgyűlésből".

A botrány amiatt pattant ki, hogy Gyenesei István (aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott) a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. Ormai István, aki korábban kilépett a Somogyért Egyesületből, azonban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le a tisztségéről.

Gyenesei István az MTI-nek azt mondta, nem tartja érdemesnek, hogy foglalkozzon Jakó Gergely gyanúsítgatásaival. A fideszes politikusra utalva azt mondta: "Ki mint él, úgy ítél".

Gyenesei István álláspontja szerint azért nincs ügy és nincs botrány Ormai István megyei közgyűlési mandátumával kapcsolatban, mert arról az érintett "kulturáltan lemondott". A Somogyért Egyesület elnöke kifejtette, hogy amikor Ormai István szeptember 12-én hivatalosan, írásban lemondott az egyesületi tagságáról, érvényesíthetővé tette a mandátumról szóló lemondó nyilatkozatát.

Magyarázatul hozzátette: az egyesület elnöksége, "köztük Ormai István is", tavaly úgy határozott, hogy minden mandátumhoz jutott képviselő - a Somogyért Egyesület esetében három ember - elfogad egy lemondó nyilatkozatot, arra az esetre, ha kilépne, vagy kizárnák az egyesületből. Erre azért volt szükség - mutatott rá Gyenesei István - mert az előző választási ciklusban két közgyűlési tag is úgy távozott a szervezetből, hogy nem mondott le a mandátumáról, gyengítve az egyesület pozícióját.

Gyenesei István elmondása szerint a nyomtatott nyilatkozatot egészítette ki egy kézzel írott szöveggel Ormai István, amelyben közölte, hogy "saját elhatározással, minden külső hatás nélkül" döntött, továbbá megbízta az egyesület titkárát, hogy a nyilatkozatot helyette és a nevében eljárva továbbítsa a választási bizottsághoz. Arra a kérdésre, hogy a kézzel írott nyilatkozat mikor keletkezett, Gyenesei István azt mondta, akkor, amikor Ormai István jelezte tagságáról való lemondási szándékát.

Az MTI megkeresésére csütörtök este Ormai István azt közölte, hogy a kézzel írott szöveg egy időben keletkezett a mandátumról való lemondásról szóló nyilatkozattal.

Ormai István, Nagyatád polgármestere, aki idén májusban lépett ki a Somogyért Egyesületből, de megtartotta az egyesület színeiben szerzett megyei képviselői mandátumát, az MTI-vel a nap folyamán korábban azt közölte: egyelőre nem kívánja sem a rendőrségtől, sem a bíróságtól annak tisztázását kérni, hogy jogszerűek voltak-e a történtek, a választási bizottság döntését várja az ügyben.

Mint kifejtette, a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) értesítette arról, hogy benyújtották a választási bizottsághoz egy korábban kitöltött lemondó nyilatkozatát. Ezt követően megnézte a beadványt, amelyhez egy kísérő levél is társult az egyesület elnökségének ezzel kapcsolatos döntéséről. A lemondó nyilatkozaton azonban nem keletkezésének ideje, 2010. októbere, hanem a 2011. szeptember 12-i dátum szerepelt, amely az egyesületi tagságáról való lemondása írásos megerősítésének időpontja.

Ormai István hangsúlyozta: idén szeptemberben semmilyen iratot nem írt alá. A lemondásáról szóló irat hamis - jelentette ki, hozzátéve, ezt írásban tudatta a választási bizottsággal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!