Magyarország

2011.09.20. 13:53

Afganisztáni és koszovói misszióból hazatérők visszafogadó ünnepsége Debrecenben

Debrecen, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tartották az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) és a koszovói KFOR alakulatok visszafogadó ünnepségét kedden Debrecen főterén; a két országból összesen 448 magyar katona tért haza.

Debrecen, 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tartották az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) és a koszovói KFOR alakulatok visszafogadó ünnepségét kedden Debrecen főterén; a két országból összesen 448 magyar katona tért haza.

Hende Csaba ünnepi beszédében kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította: sem Afganisztán, sem Koszovó nincs olyan messze, hogy "instabilitásuk ne fenyegethetne bennünket".

Mint mondta, a magyar nemzet a misszióból hazatérőket a szövetségeseivel egyetértésben bízta meg azzal, hogy segítsenek "a béke útját botladozva kereső népeknek." A misszió célja az volt, hogy elhallgassanak a fegyverek, hogy megszűnhessen a mindennapos életveszély, és hogy a nyomor ne tegye tönkre még egy generáció életét - fogalmazott a miniszter.

Hende Csaba a hazatérő katonáktól ugyanolyan "kitűnő munkát" vár el a honvédelem rendszerének megújításában, mint amilyet a missziókban mutattak.

Papp László, Debrecen fideszes alpolgármestere a Nagytemplom előtt felsorakozott honvédek és családtagjaik előtt arról beszélt: Debrecen kiemelkedő jelentőségű bástyája a magyar honvédelemnek. A város a történelem folyamán mindig hazaszeretetéről volt híres és az ország segítségére sietett, például 1849-ben és 1944-ben, amikor rövid időre az ország fővárosává kellett válnia. Nem véletlen, hogy Kossuth Lajos Debrecent a szabadság őrvárosának nevezte - hangoztatta a politikus.

Hozzátette: Debrecen, ahogy eddig, úgy a jövőben is befogadja az új kezdeményezéseket, így indulhat az országban elsőként honvédelmi ismereti oktatás a következő tanévtől az egyik városi középiskolában.

Az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport tizedik váltásában 240-en teljesítettek szolgálatot a békefenntartás és a helyi kormányzati szervek munkájának segítése mellett humanitárius feladatokat is ellátva. Koszovóból a honvédség KFOR alakulatának negyedik váltása, összesen 208-an tértek vissza, a katonák táborvédelmi és járőri feladatokat láttak el, illetve a folyamatos készenléti egységben teljesítettek szolgálatot.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!