Magyarország

2011.08.23. 20:27

Rossz házasság miatt kényszerrel került pszichiátriára a debreceni férfi

Debrecen - Válási szándéka miatt került akarata ellenére a pszichiátriára egy debreceni férfi, aki hét napot volt kénytelen ott eltölteni. Az ügyben történt jogtalanságok miatt mostanáig két hivatalos elmarasztaló határozat született – tudtuk meg az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány munkatársaitól.

Debrecen - Válási szándéka miatt került akarata ellenére a pszichiátriára egy debreceni férfi, aki hét napot volt kénytelen ott eltölteni. Az ügyben történt jogtalanságok miatt mostanáig két hivatalos elmarasztaló határozat született – tudtuk meg az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány munkatársaitól.

T. S. és felesége viszonya 2008-ra odáig romlott, hogy a férfi bejelentette válási szándékát. A feleség erre meglátogatta a háziorvost, mondván, férje fenyegeti őt, így a háziorvos pszichiátriai kényszerbeutalót állított ki, amit odaadott a feleségnek – anélkül, hogy látta volna a férfit.

T. S. szerint ezután a felesége provokálta, hogy a beutalót felhasználhassa. Miután ezzel nem járt sikerrel, két héttel később mégis kihívta a mentőt, hogy a beutalóra hivatkozva férjét a pszichiátriára szállíttassa. Bár a mentősöknek feltűnt, hogy a beutaló régi, és a férfi nem ad okot a pszichiátriára szállításra, rábeszélték, hogy „az ügy tisztázása végett” menjen be velük a kórházba. A kórházban egy hetet töltött el akarata ellenére a pszichiátrián, mire végül kiengedték.

Később arra is fény derült, hogy bár a férfit nem engedték haza a kórházból, papír szerint az első négy napon ambuláns kezelést kapott, így a kórház nem értesítette a bíróságot, hogy a törvény által előírt bírói szemlét megtarthassák. A bírói szemlére végül csupán a hetedik napon került sor, ezt is részben a férfi bíróként dolgozó ismerőse segítségével sikerült kieszközölni.

Az ügyet felkaroló emberjogi szervezet több illetékes szervnél is panaszt, illetve bejelentést tett. Az ÁNTSZ vizsgálata 2010-ben azzal végződött, hogy a jogtalan kényszerbeutalást elrendelő háziorvost elmarasztalták, 2011-ben pedig az OEP állapította meg, hogy a férfi kórházban tartása nem felelt meg a jogszabályoknak, így az ezért fizetett támogatást visszavonták a kórháztól.

A civil szervezet információi szerint Magyarországon viszonylag gyakran fordul elő, hogy valaki válóper, gyermekelhelyezés, vagyoni vagy örökösödési vita vagy hasonló miatt kerül be a pszichiátriára, valódi ok nélkül – tudtuk meg az alapítvány munkatársaitól.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy az ilyen, és ehhez hasonló pszichiátriával kapcsolatos visszaélések után segítsenek azoknak, akik elszenvedői e történeteknek.

Ez egy nemzetközi szervezet, amely ingyenes vállalja azt, hogy akit a pszichiátria területén ér jogsérelem, annak ügyét az illetékes hatóságok kivizsgálják, és segítünk az eljárás során is a sérelmet szenvedőnek – nyilatkozta a HAON-nak Dobos János, az alapítvány elnöke.

Az alapítvány felvállata azoknak a hiperaktív gyermekek az ügyeit is, akiket gyógyszeres kezeléssel akarnak gyógyítani, amely nem feltétlenül a legjobb megoldás.

A szervezet mind világszerte, mind Magyarországon igen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az elme-egészségügyi rendszerben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek esetében segítséget nyújtson a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter elmarasztalásához.

HAON

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!