Magyarország

2011.08.24. 17:55

Rendőri túlkapások Hajdúdorogon? - Félnek a romák a városban

Hajdúdorog - Szerdán délelőtt tartotta Hajdúdorog Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat Testülete a soron következő ülését a Városháza tanácstermében, amelyen többek között a hajdúdorogi rendőrök cigányokkal szembeni túlkapásairól esett szó.

Hajdúdorog - Szerdán délelőtt tartotta Hajdúdorog Város Cigány Kisebbségi Önkormányzat Testülete a soron következő ülését a Városháza tanácstermében, amelyen többek között a hajdúdorogi rendőrök cigányokkal szembeni túlkapásairól esett szó.

Lakatos Károly Czifrákné dr. Urgyán Ilona jegyző előtt emelte fel szavát a cigány közösségért, ugyanis az elmúlt időszakban véleményük szerint komoly túlkapások történtek az intézkedések során.

- Az ügyben fordultunk már a cigány ombudsmanhoz és emberjogi védőkhöz is, hogy megoldást találjunk a tarthatatlan állapotokra, de ezidáig nem történt előrelépés az ügyben – nyilatkozta Balogh Józsefné a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője.

Céljuk, hogy olyan együttműködést harcoljanak ki a cigány közösség és a rendőrség között, amely elősegíti a bűnözés visszaszorítását, ugyanakkor megakadályozza a rendőri túlkapásokat.

Videó az ülésről – Nézze meg mire panaszkodnak a romák!

Az intézkedések során megengedhetetlen és becsületsértő szavakkal sérelmezik a cigány közösség tagjait, illetve több esetben is olyan büntetéseket szabnak ki a romákra, melyek véleményük szerint alaptalanok, vagy irreálisan magas összegűek – nyilatkozta a Kisebbségi Önkormányzat vezetője.

A képviselők saját és a tudomásukra jutott sérelmeik részletezésén túl több roma családot meghívtak az ülésre, melyen csupán egy család jelent meg, akik szintén beszámoltak eddigi tapasztalataikról.

Sajnos a többi család nem mert eljönni az ülésre, ugyanis tartanak a következményektől, illetve attól, hogy később problémájuk származhat a nyilvános szereplésből – tette hozzá Újfalusi Istvánné képviselő.

 

Nézze meg fotóinkat a helyszínről!

A képviselők egybehangzó állítása szerint a fiatalok már nem mernek szórakozni járni a városban, illetve rettegnek a rendőröktől az elszenvedett sérelmek miatt. Ezen a helyzeten minél hamarabb változtatni szeretnének, mert attól tartanak, hogy a jelenleg fennálló állapotok olyan indulatokat is szíthatnak másokban, amelyek a korábban már a megyében bekövetkezett roma-gyilkosságokhoz vezetnének.

HAON


Debrecen (MTI) - A Hajdú-Bihar megyei cigány önkormányzat elnöke tájékoztatást kér a megyei főkapitányságtól és a regionális mentőszolgálattól a hétfő éjszakai bagaméri rendőrségi akció ügyében, amikor helyi cigányok keveredtek konfliktusba rendőrökkel.

Bagamér - A romák szerint túlzottan brutálisan léptek fel a kommandósok.

Bagamér - A romák szerint értelmetlen volt a kommandós akció, ezért feljelentést tettek.

Születésnapi bulinak indult, kis híján tömegverekedésig fajultak a dolgok Bagaméron, ahol rendőri bosszúról és túlkapásról beszélnek a bagaméri romák, a településen történt atrocitás kapcsán. Szerintük ugyanis a rendőri fellépés túlzottan brutális és indokolatlan mértékű volt a Kinizsi utcán, hiszen a beavatkozás során használt könnygáztól több gyermek is kórházba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!