Magyarország

2011.08.11. 07:41

Önkormányzati adósságok - Így állnak hazánk városai anyagilag

Így állnak a magyar városok, önkormányzatok hitelügyileg: van, amelyik tudja fizetni hiteleit, van, amelyik nehezen és olyan is akad, amelyik nem tud törleszteni...

Így állnak a magyar városok, önkormányzatok hitelügyileg: van, amelyik tudja fizetni hiteleit, van, amelyik nehezen és olyan is akad, amelyik nem tud törleszteni...


Önkormányzati adósság – Győr-Moson-Sopron megyének és Győrnek sincs gondja a törlesztésekkel

Budapest (MTI) - Győr-Moson-Sopron megyének és Győrnek sincs frankhitele, az egyéb kötelezettségeik törlesztése nem okoz likviditási problémát - mondták el az illetékesek az MTI azon körkérdésére válaszolva, hogy a svájci frank erősödése miként érinti az önkormányzatuk adósi helyzetét.

Idei hiányának finanszírozására 2,78 milliárd forintot állított be idei költségvetésébe a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, ebből 988 milliót fordítanak fejlesztésre, például a kórházbővítés önrészére; ennek negyedét hívták le eddig – közölte Ponty Zita sajtófőnök, megjegyezve: kötvényt nem bocsátottak ki.     

A megyének svájci frank alapú hitele nincs, a tervezett hitelállomány a kalkulált bevételek 11,5 százaléka, míg adósságszolgálatuké 5,76 százalék. Tőkét egyelőre nem kell visszafizetniük, csak kamatot, ami a körültekintő és takarékos gazdálkodás miatt nem jelent problémát, és arra törekszenek, hogy kötelezettségeiknek a jövőben is eleget tudjanak tenni. Átütemezést nem kívánnak kérni.

Győr városának kötvénytörlesztési kötelezettségei nincsenek, három fejlesztési célú (aluljáró-, híd- és útépítésre felvett) hitelkerete pedig 10,1 milliárd forintra rúg. Ebből június végi állás szerint 7,1 milliárdot hívtak le. A svájci frank hitele nincs a városnak – közölte Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester (Fidesz-KDNP).

Tájékoztatása szerint a hitelállomány az idei bevételek 11,96 százalékára rúg, az adósságszolgálat a teljes bevétel 0,65 százalékát teszi ki. „A hiteltörlesztések nagyságrendje Győr esetében likviditási problémát nem eredményez” – mondta, hozzátéve, nem is kérnek átütemezést.

A soproni önkormányzat – az illetékes munkatárs szabadságolása miatt – nem tudott naprakész adatokat közölni, de a város májusban elfogadott, 2014-ig szóló gazdasági programjának egyik mellékletéből annyi tudható meg: a mintegy hatvanezer lakosú település idei költségvetése 23,6 milliárdos bevétellel számol. Sopronnak 2,95 milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van. Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és fele ekkora kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.


Önkormányzati adósság – Debrecen rendben törleszti hiteleit

Budapest  (MTI) - Debrecen önkormányzata bevételeinek mintegy 10 százalékát fordítja törlesztésre évente, s bár hiteleinek jelentős része svájci frank alapú a szerződésben vállalt törlesztési ütemezést tartani tudják - közölte a polgármesteri hivatal az MTI azon körkérdésére válaszolva, hogy a svájci frank erősödése miként érinti az önkormányzat adósi helyzetét. A cikk folytatása itt>>> 

 


Kell-e önkormányzati törlesztési moratórium? – Hitek és tények - Miskolci helyzet

Az utóbbi napokban felmerült, hogy az önkormányzatok nem képesek kifizetni tetemes adósságukat és ezért a törlesztéseket 1-2 évvel el kellene halasztani.

Tekintettel arra, hogy az önkormányzatok az államháztartás részét képezik, egy ilyen lépés magasabb államadósságot eredményezne és így veszélyeztetné a kitűzött adósság csökkentési célok elérését. Emellett az önkormányzatokat hitelező bankoknak újabb céltartalék képzési igényt is jelentene. Az alapvető kérdés persze az, hogy mennyire megalapozott az önkormányzatok részéről egy ilyen igény. Nyilván ezt a szférát is érinti a svájci frank hitelek, illetve kötvénykibocsátások törlesztéseinek többletterhe, de ez még nem ok a terhek átvállalására. (A sokkal inkább érzékeny lakosság esetében sem volt általános átütemezés.) A cikk folytatása itt >>>


Önkormányzati adósság – Pest megye nehezen törleszt, Érd jobban áll

Budapest  (MTI) - Miközben Pest megye önkormányzata hiteleinek törlesztése érdekében az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázatra vár, Érd megyei jogú város, bár jelentős adóssággal rendelkezik, nem számol likviditási, törlesztési problémákkal - mondták el az illetékesek az MTI azon körkérdésére válaszolva, hogy a svájci frank erősödése miként érinti az önkormányzatuk adósi helyzetét.

A Pest megyei önkormányzat összesen 17 milliárd 799 millió forintnyi, hitelből és kötvényből származó adósságot görget maga előtt, ebből a kötvények tőkeértéke meghaladja a 10 milliárdot. Felhalmozási kiadások fedezésére 3,6 milliárdot, míg működési kiadásaik fedezésére 4,3 milliárdot hívtak le, s használtak fel eddig – közölte az MTI-vel Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke.

A megye svájci frank alapú hitelállománya átszámítva 4 milliárd 882 millió forint. A 2027 nyarán lejáró kötvényt 2007 júliusában bocsátották ki, az akkori kibocsátási érték nem egészen 3 milliárd forintnak felelt meg. A tőketörlesztést az önkormányzatnak tavaly júniusban kellett megkezdenie, de a teljesítéssel a megye ismert anyagi nehézségei miatt elmaradásban vannak - mondta a sajtófőnök.

Nem tudták kifizetni az idei első negyedéves, március 31-én esedékessé vált részletet sem, ami az akkor csupán 207 forintos frank árfolyamon számolva több mint 64 millió forintot tett ki. Ebből a tőketörlesztés bő 60, a kamattörlesztés körülbelül 4 millió forint volt. Az augusztus 5-én esedékessé vált újabb részlet összességében már meghaladta a 78 millió forintot, mivel időközben a frank árfolyama 253 forintra emelkedett – tette hozzá Ambrus András.

A megyeháza nem fizette ki ezt a részletet, s nem is tud addig teljesíteni, amíg az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárd forintnyi igényükről nem születik döntés, illetve a keretből nem kapnak pénzt - magyarázta a sajtófőnök, aki szerint a hiteltartozás átütemezésének ezért egyelőre nincs értelme.

Érd megyei jogú városban ennél lényegesen kedvezőbb a helyzet – tudta meg az MTI a helyi önkormányzat szóvivőjétől. Arató Zsolt közlése szerint hitel- és kötvényállományuk összesen 11,864 milliárd forint, az a város idei költségvetési főösszegének körülbelül 34 százalékát, költségvetési bevételeik 74 százalékát teszi ki.

Érdnek 2006-ban 1,6 milliárd forintnyi hitel-, illetve lízingdíj tartozása volt, de nagyobb mértékű kölcsönt 2007 és 2010 között kényszerültek felvenni. Ekkor indult – részben EU-s támogatással – az a közel 39 milliárdos fejlesztési program, melynek keretében egy sor oktatási-, egészségügyi- és szociális intézményt újítottak fel, s korszerűsítették a település infrastruktúráját is. A pályázati önerő biztosításához, illetve a saját „zsebből” fizetett projektekre (például bölcsőde építésére) az MFB által refinanszírozott hiteleket vettek fel 2,69 milliárd forint értékben.

A szóvivő tájékoztatása szerint 2007-ben és 2008-ban 20 éves futamidejű svájci frank alapú kötvénykibocsátásra került sor 7,93 milliárd forint értékben. Mivel rövid futamidőre 1,24 milliárd forintkötvényt is kibocsátottak, Érd teljes kötvényállománya jelenleg 9,1 milliárd forint.

Az első két sorozat esetében a törlesztést 2012-ben, illetve 2013-ban kell megkezdeni, akkortól az adósságszolgálat aránya a jelenlegi bevételekhez viszonyítva 3,49 százalékot tesz majd ki, jelenleg ez az arány 0,21 százalék – mondta Arató Zsolt.

Az igen jelentős árfolyamveszteség fegyelmezett gazdálkodásra, s a költségek lefaragására kényszeríti az önkormányzatot, de bíznak abban, hogy – mint eddig – a jövőben sem lesznek likviditási, törlesztési problémáik. Ennek érdekében folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a finanszírozó bankkal – közölte a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!