Magyarország

2011.08.23. 21:35

Munkácsy-trilógia: Három képért 9 milliárd, reális?!

Debrecen - A múzeumigazgató szerint a piac határozza meg az árat, az ügyvéd szerint reális a becslés.

Debrecen - A múzeumigazgató szerint a piac határozza meg az árat, az ügyvéd szerint reális a becslés.

– Hivatalosan még senki sem keresett meg bennünket azzal, hogy szeretné megvásárolni a Munkácsy-trilógia (Ecce Homo, Golgota, Krisztus Pilátus előtt) megyei tulajdonban lévő Ecce Homo című képét. Az valós, hogy egy budapesti ügyvéd a képek tulajdoni viszonyairól szóló információit megerősíttette. De amikor arról kérdeztem, hogy miért szükséges számára mindez, csak annyit mondott, hogy egy külföldi befektető szeretné együtt tartani a Munkácsy-trilógiát. Ehhez képest a sajtóban megjelent, vásárlásról, a 8-9 milliárdos vételárról és a képek világkörüli turnéjáról szóló hírek nem erre engednek következtetni – tájékoztatta lapunkat Lakner Lajos, a Déri Múzeum igazgatója az elmúlt pár nap történéseiről. Mint mondta az ügyvédi megkeresésről értesítette a megyei önkormányzat vezetőjét, s szinte kizártnak tartja a közgyűjteményi tulajdont képező Ecce Homo értékesítését.

– A Déri Múzeum Munkácsy-terme egyfajta nemzeti zarándokhellyé vált, a képek pedig komoly nemzeti, kultúrális és erkölcsi értékegyüttest képviselnek. Folyamatos az igény arra, hogy láthatóak legyenek Magyarországon, ezért is mentünk bele az egyezségbe Péccsel és a Nemzeti Galériával a múzeum felújításának idejére – mondta Lakner Lajos.

"Furcsa" összeg a Munkácsy-trilógiáért

A sajtóban megjelent 9 milliárdos vételárról szólva meglepettségének adott hangot a múzeumigazgató.

– Ez egy furcsa összeg, mert a műtárgypiacon valójában nincsenek árak. Mindig azok az árak működnek, amiért valaki hajlandó megvásárolni valamit. Tehát fel lehet becsültetni, de az is az alapján történik, hogy korábban az aukciós házakban milyen összegért keltek el hasonló műtárgyak. Azt viszont lehet látni, hogy a Munkácsy képek értéke nő – részletezte a gyakorlatot. Megjegyezte, elképzelhetőnek tartja, hogy valaki befektetői szándékkal vásárolna, utaztatná, kiállítaná a képeket, s így a költségei megtérülnek.

– S azáltal, hogy mind többen ismerik a képeket, annak értéke is nő – tette hozzá.

Munkácsy-trilógia: Kanadából haza

 A másik két képről szólva elmondta, mivel azok magántulajdonban vannak, elképzelhető az értékesítésük.

– A kanadai Hamilton galéria szerződése 2012-ben jár le, s azután eladhatják a Krisztus Pilátus előttet. Amikor tavaly a kurátoruk nálunk járt, szavaiból kitűnt, hogy szeretnék is értékesíteni a képet, mert nem tartozik a gyűjtőkörükbe. 2007-ben is csak a törvényi kötelezettség miatt állították ki – avatott be a részletekbe. (Kanadában a közgyűjteményeknek egyébként van egyfajta elővásárlási joga, csak utánuk következhetnek a magánbefektetők.)

– Nyilván mindenki, aki ebben érdekelt most azon dolgozik, hogy a kép magyar tulajdonba kerüljön – tette hozzá. A trilógia harmadik képét tulajdonló Pákh Imrével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: korábban a műgyűjtő maga mondta, hogy a három képnek együtt a helye, nincs okom feltételezni, hogy megváltozott volna a véleménye. Szerettük volna minderről Pákh Imrét is megkérdezni, ám külföldi tartozókodása miatt titkára későbbre ígért tájékoztatást.

HBN-FÁ

Vallástörténeti okból utaztatnák a képeket

– Arról, hogy ki és miért keresett meg, nem adhatok felvilágosítást. Azt azonban elmondhatom, hogy egy külföldi befektetői társaság eltökélt szándéka, hogy a trilógia a világban megismerhető legyen, együtt. Nem tudom mennyire közismert, hogy két képet már az 1800-as évek végén körbevittek Amerikában, s nagy sikert arattak. Valami hasonlót szeretnének most is, nem elsősorban financiális okból. Ennek megvan a maga vallástörténeti jelentőssége is, az ottani evangéliumi közösségekben mindez nagy esemény lenne – mondta lapunknak telefonon dr. Strasser Tibor. A trilógia tulajdoni viszonyainak felderítésével megbízott pesti ügyvéd az állítólagos 9 milliárd forintos "vételárról" is beszélt.   

– Állítólag ez egy reális érték a három képre azzal, hogy a képek értékei eltérőek, mert van amelyik kétszer annyit ér mint a másik – mondta, s hangsúlyozta: az, hogy mikor és hogyan kezdenek hozzá az ajánlattételhez, az tőle teljesen független, erre őt eddig nem bízták meg.


Debrecen - Ajánlattétel még nem történt, csak a tulajdonosi viszonyokat tárta fel a megbízott ügyvéd.

Megvenné az ország leghíresebb képeit, Debrecen büszkeségét, a Munkácsy-trilógiát egy titokzatos amerikai befektető. A hírek szerint 9 milliárd forintot kínálna az alkotásokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!