Magyarország

2011.08.20. 20:25

Augusztus 20. – Szent Jobb-körmenet a bazilikánál

Budapest (MTI) – A magyar katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek, illetve közjogi méltóságok, kormánytagok, hívők kísérték szombaton, az augusztus 20-i ünnepi szentmise utáni, a Szent István-bazilika körüli hagyományos körmeneten Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét.

Budapest (MTI) – A magyar katolikus egyház vezetői, papok, szerzetesek, illetve közjogi méltóságok, kormánytagok, hívők kísérték szombaton, az augusztus 20-i ünnepi szentmise utáni, a Szent István-bazilika körüli hagyományos körmeneten Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét.

A zsúfolásig megtelt téren lévő több száz ember tapssal köszöntötte az ereklyét, amikor azt a bazilika külön kápolnájából kihozták és a lépcsőn elhelyezték. A körmenet a Szent István tér-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utcán haladva tért vissza a bazilika előtti térre.

Szent István kézfejereklyéje mögött vonult Erdő Péter, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai. Ezután következett Schmitt Pál köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a kormány több tagja, majd az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai.

Amikor az ereklye a tér közeli utcákon összesereglett hívők csoportja előtt haladt el, az emberek letérdeltek és keresztet vetettek, míg mások megtapsolták Szent István bebalzsamozott kézfejét.

Az ünnepségen a fennállásának 80. évfordulóját idén ünneplő Katolikus Karitász is részt vett, hogy együtt adjanak hálát a segélyszervezet által végzett több évtizedes szolgálatért. A karitász munkatársai és önkéntesei Écsy Gábor országos igazgatóval és az egyházmegyei vezetőkkel együtt vonultak.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az ünnepi mise szentbeszédének elhangzása előtti köszöntőjében külön kiemelte, hogy ezen a napon ünnepeljük a Katolikus Karitász alapításának 80., újjászervezésének pedig 20. évfordulóját. A püspök azt mondta: az önkéntes emberi segítség olyan erő, amely reményt, állóképességet, optimizmust tud adni népünknek és helyi közösségeinknek, ezért legyünk a nagylelkű szeretet tanúságtevői nemzetünk és az egész világ előtt.

A Szent István-nap megünneplését I. Szent László király (1077-1095) rendelte el VII. Gergely pápa utasítására 1092-ben. Az I. Szent István király (1000-1038) kézfejereklyéjeként tisztelt Szent Jobb kultusza hivatalos ünneppé 1424-ben emelkedett. Az ereklyét Mária Terézia (1740-1780) hozatta vissza Budára 1771-ben Raguzából (ma Dubrovnik - Horvátország), s bemutatását minden év augusztus 20-ára rendelte el, ennek napját pedig hivatalos nemzeti ünnepnappá nyilvánította.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!